Go to section: History
15 november 2013, 15:41 History views 7634
15 november 2013, 15:41 History views 7634

Expoziţie omagială la Florenţa, consacrată lui Niccolo Machiavelli


Foto: antena3.ro

"Principele", de Niccolo Machiavelli, tratatul considerat actul de naştere al ştiinţelor politice, va împlini, pe 10 decembrie, 500 de ani de cînd a fost terminat, prilej cu care Biblioteca Naţională din Florenţa va organiza o expoziţie omagială, informează AFP, citată de Mediafax.

Machiavelli (1469-1527), diplomat şi filosof politic, a avut nevoie de zece luni pentru a termina de scris "Principele", eveniment care s-a petrecut pe 10 decembrie 1513, după cum reiese dintr-o scrisoare pe care autorul i-a trimis-o prietenului său Francesco Vettori.

"Principele" a avut un succes instantaneu, fiind, alături de "Pinocchio" a lui Carlo Collodi, cartea italiană cea mai tradusă în toată lumea, a precizat Valdo Spini, preşedintele comitetului florentin pentru evenimentele de sărbătorire a celor 500 de ani.

Astfel, între între 10 decembrie 2013 şi 22 februarie 2014, Biblioteca Naţională Centrală din Florenţa va găzdui expoziţia "La via al «Principe»: Niccolo Machiavelli da Firenze a San Casciano" ("Drumul către «Principele»: Niccolo Machiavelli, de la Florenţa la San Casciano", care retrasează geneza tratatului scris de filosoful florentin şi contextul umanismului italian.

Organizatorii speră ca expoziţia să dezmintă „stereotipul machiavelismului, răspîndit pe larg în Italia şi în lume, potrivit căruia viclenia, duplicitatea şi oportunismul sunt trăsăturile caracteristice ale italienilor".

Niccolo Machiavelli a fost membru al unei familii nobile din Florenţa, iar după ce şi-a terminat studiile de drept, a devenit secretar al cancelariei în timpul celei de-a doua republici florentine (1494-1512), guvernată de Girolamo Savonarola, pentru care a efectuat mai multe misiuni diplomatice.

După întoarcerea familiei de Medici la putere, este capturat pentru complot şi torturat, dar nu mărturiseşte nimic, apoi este exilat în San Casciano.

În timpul exilului a scris "Principele", o lucrare care reprezintă „rodul experienţei sale şi al reflecţiilor survenite în timpul activităţii de diplomat", a afirmat Valdo Spini.

În cadrul expoziţiei de la Florenţa vor putea fi admirate în jur de 90 de documente şi manuscrise semnate de Machiavelli, printre manuscrisul "Artei războiului", scrisori în limbaj cifrat, dar şi portrete şi picturi din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, a dezvăluit Silvia Alessandri, director adjunct al Bibliotecii Naţionale din Florenţa.

Source: antena3.ro

Keywords:

istoria , expoziție , Italia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
6072 locuitori

Gîsca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Gîsca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Căușeni și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Gîsca alcătuia 6072 de cetăţeni în anul 1997. Satul Gîsca a fost menționat documentar în anul 1807.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.