Go to section: History
11 may 2012, 23:19 History views 4139
11 may 2012, 23:19 History views 4139

Replica sabiei lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, donată Cetății de la Soroca

Copia sabiei Domnitorului Ștefan cel Mare, dăruită premierului Vlad Filat de către omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, va fi donată Cetății de la Soroca. „Au fost mai multe consultări, în urma cărora a fost luată decizia ca această sabie să fie donată muzeului care noi îl numim Cetatea de la Soroca. Este absolut firesc şi consider că este cel mai potrivit loc și cea mai corectă decizie”, a declarat Filat.

Din motiv că, începînd cu anul viitor, Cetatea Soroca se va afla într-un proces de restaurare, reconstrucție și amenajare, relicva va fi expusă la Muzeul Național de Arheologie și Istorie din Chișinău.

Copia sabiei lui Ştefan cel Mare a fost realizată de către autorităţile turce de pe arma originală, care este păstrată la Muzeul Topkapi din Istanbul. Sabia are lungimea totală de 125 cm – lama de 102 cm, cu un mîner îmbrăcat în fir de argint împletit; cîntăreşte circa 2,5 kg. Mînerul săbiei se termină cu un buton aplatizat sub formă de disc, placat cu aramă. Pe faţa superioară a discului apare inscripţia: „Eu domnul Ştefan, voievod!” împreună cu semnul crucii.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
1358 locuitori

Sinești este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sinești și Pojarna. Localitatea se află la distanța de 42 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1358 de oameni. Satul Sinești a fost menționat documentar în anul 1529 cu denumirea Durnești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.