Go to section: History
15 august 2014, 11:26 History views 12088
Descoperire de senzaţie în Neamţ
Photo: jurnalul.ro
15 august 2014, 11:26 History views 12088

Descoperire de senzaţie în Neamţ

Un pandantiv de piatră, vechi de aproximativ 20.000 de ani, a fost descoperit de arheologi dîmboviţeni în situl Poiana Cireşului-Piatra Neamţ.

Este al doilea pandantiv cu o astfel de vechime descoperit în situl Poiana Cireşului. Un altul, tot din piatră, a fost găsit anul trecut şi este expus la Muzeul Evoluţiei Omului din Tîrgovişte.

''În data de 13.08.2014, în situl Poiana Cireşului-Piatra Neamţ a fost descoperit un nou pandantiv din piatră, în partea superioară a nivelului Gravetian I, vechi de circa 19.000 - 20.000 de ani. Pandantivul este realizat dintr-o rocă silicioasă, care, din cauza condiţiilor din deposit, a devenit uşor friabilă. Acest lucru a afectat destul de mult detaliile iniţiale ale pandantivului, partea superioară a orificiului de suspendare fiind chiar distrusă'', se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Curtea Domnească Tîrgovişte.

Conform sursei citate, acest obiect de podoabă se ridică la valoarea artistică a celui descoperit anul trecut, în acelaşi nivel al sitului. Pandantivul descoperit anul trecut îşi schimbă culoarea cînd e umezit, devine verde deschis, este bogat ornamentat, pe circumferinţă avînd 23 de incizii.

''Este, totuşi, foarte important, pentru că este al patrulea pandantiv din piatră de circa 20.000 de ani vechime descoperit în Romînia'', se mai spune în comunicatul Complexului Muzeal Curtea Domnească Tîrgovişte. (Agerpres)

Source: jurnalul.ro

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
2375 locuitori

Visoca este un sat şi comună din raionul Soroca. Visoca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2375 de oameni. Satul Visoca fost menționat documentar în anul 1559.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.