Go to section: History
13 june 2014, 15:45 History views 8182
13 june 2014, 15:45 History views 8182

Moldovenii comemorează 73 de ani de la primul val de deportări în Siberia


Foto: publika.md

Astăzi se împlinesc 73 de ani de la primul val al deportărilor staliniste, care au avut loc în Basarabia şi Bucovina de Nord. La Chişinău vor avea loc mai multe manifestaţii de comemorare a victimelor represiunilor politice. Vor fi depuse flori la monumentul victimelor deportărilor regimului sovietic, din scuarul Gării. 

Deportările au avut loc în trei valuri: în iunie 1941, iulie 1949 şi aprilie 1951, iar mulţi dintre oamenii supuşi represiunilor nu s-au mai întors acasă. Primul val a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, la ora 02:30 noaptea.

În acea noapte, au fost deportaţi intelectualii şi oamenii înstăriţi. Capul familiei era arestat, izolat de soţie şi copii şi dus într-un lagăr de muncă forţată. Ceilalţi membri ai familiei erau trimişi în Siberia sau Kazahstan. Acolo erau repartizaţi să muncească în industria silvică, în sovhozuri şi cooperative meşteşugăreşti, dar erau remuneraţi doar atât cât să poată supravieţui.

Numărul celor deportaţi în iunie 1941 nu este cunoscut cu exactitate. Unii istorici cred că este vorba despre cel puţin 22 de mii de oameni. Potrivit altor surse, numărul deportaţilor din primul val ar fi de peste 30 de mii. 

Source: publika.md

Keywords:

Moldova , deportare , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
1205 locuitori

Ciolacu Nou este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Făgădău, Şoltoaia, Pocrovca, Ciolacu Vechi și Ciolacu Nou. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Fălești și la 113 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1205 de oameni. Satul Ciolacu Nou a fost menționat documentar în anul 1899.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.