Go to section: History
31 march 2014, 15:49 History views 9937
Douglas Comer: „Orheiul Vechi este un Vatican arheologic al Moldovei”
Photo: moldpres.md
31 march 2014, 15:49 History views 9937

Douglas Comer: „Orheiul Vechi este un Vatican arheologic al Moldovei”

Profesorul Douglas Comer, copreşedintele Comitetului ştiinţific internaţional pentru managementul patrimoniului arheologic (ICAHM) din cadrul Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS) – structură consultativă a UNESCO s-a aflat zilele acestea la Chişinău. Scopul vizitei sale a fost restructurarea şi definitivarea dosarului „Orheiul Vechi" pentru includerea acestui sit în Lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Cu această ocazie i-am solicitat un interviu.

Întrebare: Mult stimate domnule profesor, ce reprezintă, în opinia Dvs., complexul Orheiul Vechi?

Răspuns: Este de unicat prin cadrul geologic format de meandrele rîului Răut în masivul calcaros din regiune, cadru original atît prin protecţia naturală deosebită, cît şi prin resursele pe care le-a pus la dispoziţia omului începînd din paleoliticul tardiv (cca 20 000 a. î. Chr.). Acest complex irepetabil de factori a condiţionat locuirea continuă a regiunii şi, implicit, a lăsat vestigii arheologice de excepţie: cucuteniene, getice, tătaro-mongole şi româneşti.

Î.: La ce etapă de pregătire se află dosarul pentru a fi inclus acest sit în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO?

R.: Iniţial ne-am ocupat de restructurarea datelor generale. Următorul pas ar fi discuţiile informale cu UNESCO pentru a vedea dacă ei sînt de acord cu reformele structurale. Pe baza comentariilor se fac modificările de rigoare şi sperăm ca dosarul să fie transmis la UNESCO, în luna februarie 2015, în varianta finală.

Î.: Ce beneficii va avea Republica Moldova dacă situl Orheiul Vechi va inclus în lista respectivă?

R.: În primul rînd, este importantă recunoaşterea lui universală. În al doilea, el devine un simbol naţional. În al treilea rînd, va avea beneficii economice, fiind atraşi mai mulţi turişti. Situl arheologic Orheiul Vechi poate fi comparat cu locaţii deja incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, precum Cahokia, Yaxchilan sau Acropolis, dar şi cu locaţii regionale: Sarmisegetusa, Saharna sau Ţîpova. Suprafaţa Peisajului arheologic Orheiul Vechi va include promontoriile Butuceni şi Peştera, unde se află vestigiile arheologice cele mai importante şi mai reprezentative din întreaga regiune. În linii mari, el este un Vatican arheologic al Moldovei.

Î.: Dosarul va fi înregistrat în calitate de „peisaj cultural" sau în cea de „sit arheologic"?

R.: În calitate de sit arheologic, Orheiul Vechi dispune de şanse mai mari de acceptare de către UNESCO. Înscrierea lui ar putea fi comparată cu găzduirea Jocurilor Olimpice.

Î.: Ce alte locaţii din Republica Moldova ar putea fi înregistrate de către UNESCO?

R.: Combinatele Cricova şi Mileştii Mici. Apoi – peşterile rupestre de pe malul Nistrului. Aceasta însă s-ar putea întîmpla dacă vor fi incluse toate obiectivele de pe malurile acestui rîu, împreună cu cele din Ucraina.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
656 locuitori

Ivanovca este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frasin, Costești și Ivanovca. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 656 de oameni. Satul Ivanovca a fost întemeiat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.