03 december 2024, 12:00 Moldovan reality views 759
Sistemul de pensii s-ar putea ciocni de o criză fără precedent
03 december 2024, 12:00 Moldovan reality views 759

Sistemul de pensii s-ar putea ciocni de o criză fără precedent

Principalul obstacol pentru mediul de afaceri din Republica Moldova este forța de muncă, nu războiul sau costul capitalului.

Concluzia a fost formulată de către omul de afaceri Vasile Tofan, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la postul TV8.

Omul de afaceri Vasile Tofan a evidențiat faptul că, din punct de vedere demografic, Republica Moldova se află într-un moment favorabil, avînd o generație numeroasă, născută în anii ’80. Cu toate acestea, el a atras atenția că această generație va începe să se retragă la pensie în următorii 10-15 ani, iar sistemul de pensii s-ar putea ciocni de o criză serioasă, dacă nu se va interveni cu reforme și identificate soluții.

„Pe cît de motivant nu ar suna, noi sîntem poate la cel mai bun moment demografic. La moment Moldova beneficiază de un divident demografic, pentru că cea mai numeroasă generație din piramida demografică, generația celor născuți în anii '80, ei sînt la topul productivității. Problema este că această generație numeroasă este urmată de o generație foarte îngustă. (...). Această generație numeroasă, în 10-15 ani începe să iasă la pensie sau să părăsească forța de muncă. După noi urmează groapa, generația celor care azi au 20-25 de ani, care sînt foarte puțini și o să trebuiască să ne hrănească. Și credeți-mă că nu o să ne hrănească pentru că nu au de unde”, a explicat Vasile Tofan.

Referindu-se la soluțiile redresării economice, omul de afaceri a subliniat că este nevoie de a simplifica reglementările pentru a le oferi străinilor posibilitatea să investească în țara noastră, fiind necesară construirea unei economii deschise.

„Dacă vorbești cu un om de afaceri și îl întrebi care e problema numărul unu, o să zică că e forța de muncă în primul rînd. (...). Avem nevoie de oameni. Tineri sînt mai puțini din motive democratice. O sursă potențială de oameni este să se întoarcă moldovenii acasă. Eu sînt destul de sceptic de asta. (...). Nu putem să accentuăm creșterea fără a apela la reforme radicale. Trebuie să deschidem piața muncii pentru străini, masiv.

Dacă Sumitomo vrea să-și aducă aici 500 de lucrători din Uzbekistan, pentru că ei ar vrea să lucreze aici pentru 600 de euro, noi trebuie să îi permitem să o facă. Oamenii să nu piardă luni de zile pe la Biroul de Migrație și Azil, alte luni de zile pentru a-și primi permisul de ședere. Deci, noi nu trebuie să facem asta”, a susținut Vasile Tofan.

Source: noi.md

Keywords:

pensie , criza

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1752
Populația:
10005 locuitori

Sucleia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Este o suburbie a orașului Tiraspol. Localitatea se află la distanța de 82 km de Chișinău. Populaţia satului Sucleia alcătuia 10 005 oameni în anul 2004. Satul Sucleia a fost menționat documentar în anul 1752.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.