15 february 2024, 16:00 Theatre views 1160
Ministerul Culturii: Operele
15 february 2024, 16:00 Theatre views 1160

Ministerul Culturii: Operele "Alexandru Lăpușneanu" și "Ștefan cel Mare" își așteaptă rîndul

Operele maestrului Gheorghe Mustea, "Alexandru Lăpușneanu" și "Ștefan cel Mare" își așteaptă rîndul pentru a bucura publicul. Ministerul Culturii a răspuns unei solicitări Noi.md în privința posibilității susținerii financiare a acestor spectacole.

Ultima dată opera «Alexandru Lăpușneanu» scrisă de maestrul Gheorghe Mustea a bucurat publicul din scena Teatrului Național de Operă și Balet «Maria Bieșu» în luna mai anul 2013.

În prezent, cele două spectacole nu sînt incluse, deocamdată, în repertoriul Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" (TNOB).

Recent, într-un interviu pentru Noi.md, Nicolae Dohotaru, directorul general al TNOB a menționat următoarele: "În ceea ce privește repertoriul TNOB, sigur că vrem să readucem în scenă "Alexandru Lăpușneanu" de maestrul Mustea și, dacă ne va permite și starea financiară vom avea și ceva nou. Dar cred că este prematur să vorbim. Pentru că forțe avem, dar mai e nevoie și de o bază financiară foarte solidă pentru a aduce un spectacol nou pe scena operei naționale. Muncim în acest domeniu și cred că ne va reuși", a precizat directorul TNOB.

Și Ministerul Culturii a venit cu o reacție la situația cu cele două opere ale maestrului Gheorghe Mustea. La solicitarea Noi.md, instituția a oferit următorul răspuns:

"Avînd în vedere că, la momentul actual, Ministerul Culturii în colaborare cu Ministerul Finanțelor se află la etapa elaborării unui proiect de Regulament cu privire la mecanismul de finanțare, care va stabili metodologia și modul de alocare a mijloacelor suplimentare acordate instituțiilor teatral-concertistice în baza unor criterii și coeficienți bine determinați, comunicăm că susținerea spectacolului supra menționat, cu regret, nu este posibilă la ora actuală.

Totodată, menționăm faptul că, în eventualitatea definitivării și aprobării Regulamentului de finanțare a instituțiilor publice din domeniul teatral-concertistic subordonate Ministerului Culturii, la solicitarea domnului director, Nicolae Dohotaru, vom examina posibilitatea acordării suportului solicitat".

Amintim că recent, la TNOB, a fost jucată opera «Bărbierul din Sevilla» de Gioachino Rossini.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1224 locuitori

Vulcăneşti este un sat din cadrul comunei Cioreşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1224 de locuitori. Satul Vulcănești a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.