Cocea Dina

Cocea Dina ‒ actriţă de teatru şi cinema.

Născută la 12 noiembrie 1944 în comuna Voloca, raionul Glîboca,regiunea Cernăuţi, Ucraina. Dragostea pentru teatru o are din copilărie, tatăl ei era muzician şi a învăţat-o să cînte la mandolină, vioară, acordeon, aşa încît după absolvirea şcolii nici nu s-a pus problema alegerii profesiei, scena ‒ era vocaţia ei. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Arte „G. Muzicescu” de la Chișinău în anul 1964. Fiind în anul II de facultate şi-a dorit mult să facă parte din trupa teatrului V. Alecsandri de la Bălţi, ceea ce s-a şi întîmplat. Astfel, cînd a venit după facultate la Teatrul Moldovenesc muzical-dramatic de Stat „A. Puşkin” (în prezent Teatrul Naţional „M. Eminescu”) era deja o actriţă formată. S-a produs activ pe parcursul anilor jucînd practic în toate piesele din repertoriul teatrului, fie clasice, fie contemporane.

Printre cele mai reuşite roluri ale sale se numără: Nina din „Mascarada” de M. Lermontov, Liusi din „Opera de trei parale” de B. Brecht, Julieta din „Romeo şi Julieta” de W. Shakespeare, Beatrice din „Mult zgomot pentru nimic”, Paulina din „Păsările tinereţii noastre” de Ion Druţă ş. a. S-a filmat activ şi-n filmele studioului „Moldova-film”, luînd parte şi la dublarea filmelor.  Dina Cocea a adunat în palmaresul său peste 100 de roluri jucate cu măiestrie.

În anul 1976 a primit titlul de Artistă Emerită a RSSM, a fost decorată cu medalia „M. Eminescu”.

Filmografia:
„Strada ascultă”, 1963 ‒ tencuitoare,
„Povîrnişul”, 1970 ‒ TaneaNegară,
„Durata zilei”, 1974 ‒ prietena Sandei,
„În piele de şarpe”, 2006 ‒ film-spectacol.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bucuria

Statut:
Sat
Prima atestare:
1937
Populația:
791 locuitori

Bucuria este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tudoreşti și Bucuria. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cahul și la 168 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 791 de oameni. Satul Bucuria a fost întemeiat în anul 1937.

Citeşte mai departe