Beleaev Vladimir

S-a născut la 18 iunie 1955 în satul Chiperceni, raionul Orhei, Republica Moldova.

Mama lui a fost profesoară la şcoala medie din Chiperceni, era o fire poetică, scria versuri. Tatăl său era promotorul vieţii culturale de la Chiperceni: fiind în diferite perioade – conducător de cor, de fanfară, de taraf, mai avea o pasiune picta bine, era şi un talentat interpret la baian. Aşa încît dragostea pentru muzică şi artă a sorbit-o cu mult drag de la părinţi.

Studiile muzicale şi le-a început la şcoala medie de la Chiperceni (3 ani), apoi a continuat la Şcoala de Muzică din Orhei, specialitatea baian. Iar după ce în anul 1968 devine laureat al Concursului Republican este invitat să-şi urmeze studiile la Liceul-internat republican de Muzică „E. Coca” (actualmente „Ciprian Porumbescu”).

În anul 1981 absolveşte Academia de Muzică „G. Muzicescu”, specialitatea muzicologie şi compoziţie. V. Beleaev consideră că una din deciziile cruciale ale vieţii sale a luat-o la 33 ani, cînd s-a hotărît să devină compozitor profesionist. Aşa urmîndu-şi destinul absolveşte în anul 1992 Conservatorul de Stat (actualmente – Academia de Muzică, Teatru și arte Plastice), clasa de compoziție, în acelaşi an devine membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova (UCMM). Apoi începe cariera sa administrativă, lucrează în calitate de director al Fondului Muzical al UCMM (1994), de vicepreşedinte al UCMM (1996), director adjunct la Teatrul Naţional de Operă şi Balet (2003 – 2008), iar începînd cu anul 2012 este preşedinte al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova (UCMM).

A participat la nenumărate concursuri devenind laureat al acestora, printre ele Concursul de Compoziție din cadrul sărbătorilor dedicate celei de-a 50-ea Aniversări a ONU și UNESCO la Chișinău (1995). În anul 2000 i s-a conferit titlul onorific de Maestru în Artă al Republicii Moldova.

Vladimir Beleaev este compozitor de muzică simfonică, de cameră, vocală, scenică. Lucrările sale au fost interpretate de participanții la Festivalul „Zilele muzicii noi”, dar şi la alte festivaluri şi întruniri muzicale din Franţa, Germania, România, Austria, Spania, Danemarca, Rusia, Ucraina, China etc.

În prezent Vladimir Beleaev se implică activ în viaţa muzicală din Republica Moldova, făcînd parte din juriul mai multor concursuri şi selecţii pentru concursuri, inclusiv şi pentru Eurovision, dar şi desfăşurînd alte activităţi de promovare a muzicii de calitate din Republica Moldova.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Balabanu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
959 locuitori

Balabanu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Balabanu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 959 de oameni. Satul Balabanu a fost menționat documentar în anul 1809.

Citeşte mai departe