Curtu Valerii

Curtu Valerii - pictor de animaţie.

S-a născut la 24 aprilie 1956 în oraşul Ungheni, Republica Moldova. A absolvit Facultatea „Pictură de animaţie” a VGIK-ului din Moscova. A lucrat la studioul „Moldova-film” din anul 1983 pînă în anul 1990.

Valerii Curtu a absolvit Cursurile superioare de Regie a filmelor cu desene animate. El este scenograful filmelor cu desene animate "Insula de portocale", "Vei alerga după străin – vei pierde ce-i al tău".

În calitate de regizor a filmat "Neam-neam", "Toate culorile", "Sfînta Duminică", "Optimistul". A lucrat de asemenea ca scenograf la crearea filmelor de lung metraj "Moș Ion în Cosmos" și "Polobocul". Pentru filmul cu desene animate "Optimistul" a fost distins cu Premiul Publicului la Garde See (Italia)

Filmografia:   

"Insula de portocale"
"Vei alerga după străin – vei pierde ce-i al tău"
"Neam-neam"
"Toate culorile"
"Sfînta Duminică"
"Optimistul"
"Moș Ion în Cosmos"
"Polobocul" 

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ocniţa

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9325 mii locuitori
Logo

Ocniţa este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ocniţa. Amplasat  pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina, oraşul se află la o distanţă de 230 km de Chișinău. Ocniţa este cel mai nordic punct feroviar din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9325 locuitori. Apariţia Ocniţei este legată de construcţia, la sfîrşitul secolului XIX, a căii ferate Bălţi-Cernăuţi. Localitatea Ocniţa, care a stat la originile oraşului de azi, a apărut pe lîngă staţia Ocniţa în anul 1897.

Citeşte mai departe