Jereghi Valeriu

Jereghi Valeriu -  regizor, scenarist, operator, producător.

S-a născut la 19 octombrie 1948 în orăşelul Străşeni, Republica Moldova.

A absolvit Institutul de Arte de la Chișinău, facultatea de regizori, clasa profesorului G. Revo în anul 1971 şi Institutul de Stat de Artă Cinematografică (VGIK) în anul 1975, facultatea de regizori, clasa profesorului A. Zguridi. Din anul 1973 colaborează cu studioul „Moldova-film”, creînd filme artistice, documentare şi ştiinţifico-publicistice. Activează fructuos în calitate de regizor, scenarist, actor, operator, producător. Din anul 1978 este membru al Uniunii Cineaştilor. Pe parcursul întregii sale cariere artistice lucrează în diferite ţări: Iugoslavia, România, Austria, Ungaria, Germania, Franţa, Rusia, Italia. Este autorul cărţii „Nuvele cinematografice”. Publicaţiile sale apar în diverse reviste: „Nistru”, „Codrii”, „Tinerimea Moldovei”, „Ecranul şi teatrul”, „Arta cinematografiei”, „Scenarii de film”. În anul 2006 a fondat compania de producţie „Prim-Plan Studio” şi „Agenţia de Actori Valeriu Jereghi”. Începînd cu anii 1975 şi pînă în anul 2006 - filmează 8 filme artistice şi 100 de documentare. La 23 mai 2008 compania cinematografică „Prim-Plan Studio” a editat prima revistă despre filmul din Moldova „Prim-Plan”. În cadrul proiectul internaţional „New Cinema”, în anul 2009, în Moldova a fost lansat de către cinematografiştii moldoveni, ruşi şi italieni un nou proiect cinematografic internaţional „Dragoste şi război”, după cartea cu acelaşi nume a regizorului Valeriu Jereghi. Filmul va povesti despre soarta a trei fete moldovence care au supravieţuit  celui de-al Doilea Război Mondial. Coregizorii lui Valeriu Jereghi la acest film vor fi regizorul rus Nikita Mihalkov şi italianul Francesco Gagliardi, filmările va avea loc şi în Republica Moldova.

Premii, medalii şi titluri:
1994 - Festivalul Internaţional de film a popoarelor slave ortodoxe şi „Zolotoi Viteazi”- Premiul „Cavalerul de Bronz” pentru cel mai bun video şi film de televiziune pentru - „Copiii fără casă”
1999 - Forumul Internaţional de Cinema „Statul de drept şi societatea” din Moscova - premiu pentru filmul „Copiii fără casă”
2003 - Festivalul Internaţional de Film „Festivalul artelor audiovizuale”- „Orlionok”, - Premiul Mare
2006 - Concursul literar „Aptitudini, Muncă, Talent” - primul loc
2007 - Maestru în Arte,
2008 - Filmul „Arrivederci” a primit 11 premii:

•    Premiul Mare la cel de-al XI-lea teleforum Euroasiatic TV de la Moscova.
•    Festivalul International de Film de la Berdeansk „Festivalul Speranţei”:
-    Premiul special al Juriului „Festivalul Speranţei” pentru actorul Ion Babenco pentru rolul principal,
-    Premiul pentru cel mai bun regizor de film
-    Premiul pentru cel mai bun operator al filmului.
•    Laureat al Premiului Concursului european de televiziune în nominaţia „Pentru crearea dialogului intercultural într-o Europă unită”
•    Festivalul Internaţional de Film din Salerno (Italia) „Premiul absolut” - Premiul Mare la categoria filmelor de metraj mediu
•    Festivalul Internaţional de Film pentru Drepturile Omului (Harkov, Ucraina) - Premiul Mare
•    Premiul „Pentru cel mai bun regizor” la Festivalul Internaţional de filme patriotice „KINOTUR - 2009” (Jitomir, Ucraina)
•    Premiul Mare „Pentru cea mai buna imagine” la Festivalul Internaţional de filme de televiziune „Korona Karpat”, (Truscaveţ, Ucraina)

2010 – Ordinul Preasfinţiei sale Paisie Velicicovski „în semn de recunoaştere a unei munci sîrguincioase în numele binelui şi măreţiei Bisericii Ortodoxe.” Decretul a fost semnat de către Eminenţa Sa Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove.

Filmografia
Roluri în filme:
„Regii anchetei ruseşti”, 1996, episodul „Şantajul” - rol episodic
„La hotarul lunii iunie”, 1982 - rol episodic

Pelicule realizate în calitate de regizor:
„Dimineaţa”, 1974 - film artistic de scurt metraj,
„Barza”, 1978 - film artistic de scurt metraj,
„Vreau să cînt”, 1979 - film artistic,
Totul putea fi altfel”, 1982 - film artistic,
Gleb”, 1984 - film documentar
Vînt sălbatic / Divlji vetar” (URSS, Iugoslavia), 1985 - film artistic,
Iona”, 1987 - film artistic
Disidentul”, 1988 - film artistic
„Presimţirea”, 1992 - film artistic
„Copii fără casă”, 1993 - film documentar
„Annengret şi copii ei”, 1994 - documentar
„Ce-a de-a treia generaţie”, 1995 - documentar
„Moştenirea spirituală”, 1999 - documentar
„Regiunea Kaluga”, 2001 - documentar
„Soroca”, 2002 - documentar
„Regiunea Kolomensk”, 2003 - documentar
„Regiunea Krasnodar. Orlionok”, 2003 - documentar
„În piele de şarpe”, 2006 - Moldova, film-spectacol
„Mirajul dragostei / Створення любовi” (Rusia, SUA, România, Ucraina, Moldova), 2006 - film artistic
„Arrivederci”, 2008 (Moldova) - film artistic
„Milika", 2015

Pelicule realizate în calitate de scenarist:
„Dimineaţa”, 1974 - film artistic de scurt metraj
„Barza”, 1978 - film artistic de scurt metraj,
„Vreau să cînt”, 1979 - film artistic,
Totul putea fi altfel”, 1982 - film artistic,
Gleb”, 1984 - film documentar
Iona”, 1987 - film artistic
Disidentul”, 1988 - film artistic
„Presimţirea”, 1992 - film artistic
„Copii fără casă”, 1993 - film documentar
„Annengret şi copii ei”, 1994 - documentar
„Moştenirea spirituală”, 1999 – documentar
„Regiunea Kaluga”, 2001 - documentar
„Soroca”, 2002 - documentar
„Regiunea Kolomensk”, 2003 - documentar
„Regiunea Krasnodar. Orlionok”, 2003 - documentar
„În piele de şarpe”, 2006 - Moldova, film-spectacol
„Mirajul dragostei / Створення любовi” (Rusia, SUA, România, Ucraina, Moldova), 2006 - film artistic
„Milika", 2015

Pelicule în calitate de operator:
„Copii fără casă”, 1993 - film documentar
„Annengret şi copii ei”, 1994 - documentar
„Ce-a de-a treia generaţie”, 1995 - documentar
„Moştenirea spirituală”, 1999 - documentar
„Regiunea Kaluga”, 2001 - documentar
„Regiunea Kolomensk”, 2003 - documentar
„Regiunea Krasnodar. Orlionok”, 2003 - documentar
„Arrivederci” - film artistic, 2008 (Moldova)

Producător:
„Arrivederci” - film artistic, 2008 (Moldova)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sacarovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
302 locuitori

Sacarovca este un sat din cadrul comunei Drăgăneşti, raionul Sîngerei. Localitatea se află la 16 km de orașul Sîngerei și la 122 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 302 oameni. Satul Sacarovca a fost întemeiat în anul 1925 cu denumirea Secăreni.

Citeşte mai departe