Amihalachioaie Mihai

S-a născut la 23 februarie 1961 în localitatea Molnița, regiunea Cernăuți (Ucraina).

A început să studieze muzica la şcoala de muzică din orașul Herța. Apoi îşi continuă studiile la Colegiul de Muzică „Stefan Neaga”. În anul 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (în prezent - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestra populară.

Cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzica populară a ansamblului „Busuioc Moldovenesc” şi-a început-o în anul 1985.

Cea de a doua facultate a absolvit-o în anul 1997 la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea - dirijat muzică simfonică și de operă.

Din anul 1998 este dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Naţional de Operă și Balet de la Chișinău.

În anul 2001-2002 Mihai Amihalachioae își perfecționează măiestria cu maestrul Antoni Ros Marba la Barcelona (Spania) la dirijat simfonic.

A avut numeroase turnee în Spania, Bulgaria, Romania, Germania, Franța, Italia, Anglia etc.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Etulia Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
745 locuitori

Etulia Nouă este un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 118 km de municipiul Comrat și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 745 de oameni. Satul Etulia Nouă a fost menționat documentar în anul 1890.

Citeşte mai departe