Mahovici Iurie

S-a născut la 18 iulie în anul 1962 în satul Leova (Moldova).

În anii 1980-1985 – studiază la Conservatorul „Gavriil Musicescu” din Chișinău (actualmente – Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice), clasa pian. Apoi îşi perfecționează măiestria la Conservatorul „Nicolai Andreevich Rimski-Korsakov” din Sanct-Petersburg, pe care îl absolveşte în anul 1987.

A participat la concursurile internaționale „M. Ciurlionis” (Vilnus, 1982), Riga (1984, Premiul 2), Phenian (1997, Grand Prix) și la Festivalul Internațional „Dinu Lipatti”.

Din 1987 lucrează în calitate de profesor de pian la Conservatorul „Gavriil Musicescu” din Chișinău.

A înregistrat la Radio Chișinău creații ale compozitorilor celebri, așa precum M. Ravel, F. Chopin, S. Rahmaninov, W. A. Mozart ș. a.

Iurie Mahovici în cariera sa muzicală a colaborat cu Vasili Sinaiski, Nikolai Rakov, Alexandr Korceaghin, formația de coarde a Filarmonicii din Tveri, Natalia Usenco ș. a.

În 1993 a fondat un duet cu pianistul Anatol Lapicus – „Lapicus-Mahovici”, cu care a concertat la Constanța, București, Moscova, Riga, Kiev, Vilnius, Phenian, Minsk, Sanct Petersburg, Iași ș. a. Repertoriul duetului include creaţii pentru pian din muzica universală. Din anul 2005 A. Lapicus și I. Mahovici sînt solişti ai Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

În anul 1995 i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

În prezent Iurie Mahovici este decanul facultăţii Artă Instrumentală, Compoziţie şi Muzicologie la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hîrceşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
758 locuitori

Hîrceşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Veveriţa, Hîrceşti, Drujba și Leordoaia. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 758 de oameni. Satul Hîrcești a fost menționat documentar în anul 1568.

Citeşte mai departe