Ejov Valentin

Ejov Valentin – scenarist.

S-a născut la 1 ianuarie 1921 în oraşul Samara, Rusia. A absolvit Facultatea de Scenaristică a VGIK-ului în anul 1950. În anul 1954 debutează în cinematografie. Din anul 1955 colaborează cu cineaştii din Moldova la filmul „Leana”.

A creat o mulţime de scenarii memorabile, după care s-au filmat pelicule importante, precum „Balada unui soldat” realizat de regizorul G. Ciuhrai la „Mosfilm” în anul 1959, apoi a scris scenarii pentru asemenea filme cunoscute precum: „Acest dulce cuvînt ‒ libertatea” (realizat împreună cu Jalachiavicius), „Un cuib de nobili” (cu A. Mihalkov Koncialovski, „Treizeci și trei” (cu V Koneţchi și G. Danelia), „Clopotele roșii” (în colaborare cu S. Bondarciuc). Unul dintre cele mai bune filme de aventură din perioada sovietică „Soarele alb al deşertului”, a fost scris de către V. Ejov (în colaborare cu R. I. Ibraghimbekov)

A fost distins cu Premiul Lenin în anul 1961 pentru scenariul filmului de „Balada unui soldat” în regia lui G. Ciuhrai, apoi în 1997 a devenit laureat al Premiului de Stat al Rusiei.

A decedat la 8 mai 2004 la Moscova.

Filmografia:
„Leana”, 1955 ‒ artistic, scenarist în colaborare cu L. Corneanu, B. Barnet,
Corespondentul vostru special”, 1987 ‒ film artistic de lung metraj, studioul cinematografic „Moldova-film” ‒ coautor de scenariu.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Lipceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1716
Populația:
641 locuitori

Lipceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Lipceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, amplasat în valea rîului Ciorna, la o distanță de 18 km de orașul Rezina și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 641 oameni. Pentru prima dată satul Lipceni este menționat într-un document din anul 1716.

Citeşte mai departe