12 iunie 2013, 15:35 Realitatea moldovenească views 6530
12 iunie 2013, 15:35 Realitatea moldovenească views 6530

Fermierii moldoveni se orientează spre piaţa estică

Cel puţin asta a sugerat ministrul Agriculturii la o întîlnire avută cu exportatorii de produse agro-alimentare, informează prime.md.

Vasile Bumacov s-a arătat îngrijorat că aproape toate produsele moldoveneşti ajung mai mult în statele CSI şi le-a sugerat agricultorilor să se pregătească pentru piaţa europeană.

Potrivit ministrului Agriculturii, peste 90 la sută din exportatorii moldoveni preferă să-şi ducă produsele pe piaţa estică.

La rîndul lor, fermierii susţin că nu au suficienţi bani pentru a cultiva produse de calitate europeană.

Autorităţile speră să parafeze la toamnă acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, care presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale şi a barierelor tehnice. Pînă atunci însă, fermierii se plîng că şi drumul spre est le este blocat de bariere birocratice.

La rîndul său, şeful Serviciului Vamal susţine că exportatorii stau mai puţin în rînd la decît acum doi ani.

Potrivit ministrului Agriculturii, anul trecut fermierii moldoveni au exportat peste 200 mii tone de produse agroalimentare, dintre care 90 la sută au ajuns în Rusia.

Cuvinte cheie:

agricultura , export , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
458 locuitori

Crețoaia este un sat în componenţa comunei Ţînţăreni, raionul Anenii Noi. Satul Crețoaia este situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi, la 7 km de staţia de cale ferată Socoleni și la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Creţoaia a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.