06 december 2013, 15:35 Moldovan reality views 6507
06 december 2013, 15:35 Moldovan reality views 6507

Fermierii moldoveni se orientează spre piaţa estică

Cel puţin asta a sugerat ministrul Agriculturii la o întîlnire avută cu exportatorii de produse agro-alimentare, informează prime.md.

Vasile Bumacov s-a arătat îngrijorat că aproape toate produsele moldoveneşti ajung mai mult în statele CSI şi le-a sugerat agricultorilor să se pregătească pentru piaţa europeană.

Potrivit ministrului Agriculturii, peste 90 la sută din exportatorii moldoveni preferă să-şi ducă produsele pe piaţa estică.

La rîndul lor, fermierii susţin că nu au suficienţi bani pentru a cultiva produse de calitate europeană.

Autorităţile speră să parafeze la toamnă acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, care presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale şi a barierelor tehnice. Pînă atunci însă, fermierii se plîng că şi drumul spre est le este blocat de bariere birocratice.

La rîndul său, şeful Serviciului Vamal susţine că exportatorii stau mai puţin în rînd la decît acum doi ani.

Potrivit ministrului Agriculturii, anul trecut fermierii moldoveni au exportat peste 200 mii tone de produse agroalimentare, dintre care 90 la sută au ajuns în Rusia.

Keywords:

agricultura , export , UE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
2510 locuitori

Pănăşeşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pănăşeşti și Ciobanca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Strășeni și la 30 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2510 oameni. Satul Pănăşeşti a fost menționat documentar în anul 1425.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.