15 mai 2024, 18:00 Caleidoscop views 936
Sergei Glazev - despre bule, piramide, o nouă ordine mondială și miracole economice
15 mai 2024, 18:00 Caleidoscop views 936

Sergei Glazev - despre bule, piramide, o nouă ordine mondială și miracole economice

Noi.md a abordat în mod repetat subiectul privind importanța reformării sistemului bancar al țării pentru dezvoltarea businessului local, și a prezentat recomandări concrete. Mai pe larg și mai detaliat subiectul a fost dezvoltat de proiectul www.moldovenii.md.

Continuăm să publicăm materiale la acest subiect, care este cel mai important pentru țară. Economistul, academicianul Academiei Ruse de Științe Serghei Glazev în programul „Цена вопроса” vorbește despre aceea, ce împiedică creșterea economiei ruse (deși în țară există tot necesarul pentru creștere) și numește adversarii dezvoltării economice. Și nu e vorba despre intrigile dușmanilor occidentali, - problemele se ascund în punctele vulnerabile ale economiei ruse, multe dintre punctele vulnerabile menționate de el caracterizează toate țările post- sovietice, inclusiv Republica Moldova, de aceea concluziile și recomandările sale prezintă interes și pentru cititorii noștri.

«Un model supt din deget». Unde se ascunde rezerva de angajare?

Problemele economiei ruse au un caracter subiectiv. Ritmul anual de creștere a PIB-ului cu 8% în următorii 5 ani – este o problemă pe deplin rezolvabilă. Asta chiar dacă autoritățile financiare mereu subestimează posibilitățile dezvoltării economice a țării. Și le subestimează nu doar în pronosticuri, practic împiedică dezvoltarea.

Noi avem cu ele o dispută permanentă privind posibilitățile dezvoltării economice. Conducătorul Băncii Centrale (șefa BC a FR – Elvira Nabiullina – nota red.) ne sperie cu «supraîncălzirea» economiei. Vreau mereu să-i dau un termometru, ca să-și măsoare temperatura. De ce mereu are în cap «supraîncălzirea» economiei în situația în care capacitatea de producere este solicitată la doar 60%, și deci este posibilă a sporire a producerii de odată și jumătate ori? Materia primă la noi se scurge neprelucrată peste hotare. Adică, noi fără probleme am putea spori înzecit producerea chimiei petroliere, a chimiei gazelor, a chimiei forestiere în baza propriei materii prime. Dar pentru aceasta e nevoie de investiții și de crearea unor capacități de producere noi.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
2498 locuitori

Chiriet-Lunga este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Chiriet-Lunga este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de municipiul Comrat și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 2498 de oameni. Satul Chiriet-Lunga a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.