Section filter

Baracci Petru

Petru Baracci s-a născut la 25 iulie 1929 la Bolgrad, judeţul Cetatea Albă. A studiat arta actorului la Institutul teatral ”N. Ostrovski” din Sankt-Peterburg (1948-1952). Din anul 1952 pînă la sfîrşitul anilor '80 este actor la Teatrul muzical-dramatic "A.S.Pușkin" din Chișinău. Actorul Petru Baracci a interpretat aproape 100 de roluri în teatru şi cinematografie, dintre cele mai diverse ca gen şi încărcătură artistică, de la roluri de comedie la cele lirico-dramatice. Deşi este cunoscut şi ca actor de cinema, rolurile de forţă ale lui Petru Baracci au fost în teatru, unde  l-a interpretat pe Ovidiu, Ştefan cel Mare, Despot Vodă. Actorul a fost distins cu titlul de Artist al poporului.

În cinematografie a debutat în 1955 in filmul ”Melodii moldovenești”, turnat la studioul din Odesa. A colaborat cu Emil Loteanu, producîndu-se în 1963 la Studioul ”Moldova-film”, în pelicula ”Asteptaţi-ne în zori”. Unul dintre rolurile remarcabile în cinema este cel al tatei din ”Trecea o lebădă pe ape” (1982), în regia lui Vasile Pascaru.

Timp de două decenii Petru Baracci a activat în calitate de profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, educînd sute de discipoli. Dornic de a plăsmui cele mai inedite chipuri pe scena teatrului şi în cinematografie, Petru Baracci a fost un actor şi un regizor care a preţuit cu adevărat frumosul. În unul din ultimele sale interviuri, maestrul remarca cu tristeţe şi nostalgie că îi este dor de scenă şi că l-ar juca pe Decebal, pe Mihai Viteazul. În perioada 1997-2005, Petre Baracci a fost președinte al Uniunii Teatrale din Moldova.

Petre Baracci a decedat la 22 iulie 2010, fiind  înhumat la Cimitirul Central  din Chișinău. De menționat, că Petre Baracci, a fost înmormîntat în costumul lui Ovidiu, rol pe care artistul l-a interpretat în piesa omonimă după V. Alecsandri.

Settlements of Moldova and Diaspora

Floricica

Statut:
Sat
Prima atestare:
1946
Populația:
254 locuitori

Floricica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cantemir și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 254 locuitori. Satul Floricica a fost înființat în anul 1946.

Read more