Section filter

Zamciogi, district Străşeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1641
Populația:
1082 locuitori

Zamciogi este un sat din cadrul comunei Rădeni raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Strășeni și la 44 km de Chișinău. Satul Zamciogi a fost menționat documentar în anul 1641.

Weather forecast Friday, 07 May, 2021
Period Forecast Temperature Precipitation
22:00–0:00 15°C 0 mm
Wind: SSE Gentle breeze, 3.4 m/s

Contents

[top]Populația

La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1 082 oameni, dintre care 47.41% - bărbaţi și 52.59% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.35% - moldoveni, 0.28% - ucraineni, 0.37% - ruşi.

[top]Istoria localitații

Satul Zamciogi a fost menționat documentar în anul 1641.

[top]Monumente istorice

În vara anului 2012 pe moșia satului Zamciogi a fost făcută o descoprire unică în R. Moldova. Este vorba despre o aşezare reprezentativă din epoca romană tîrzie (sec. IV d.Hr.) aparţinînd culturii Sîntana de Mureş-Cerneahov. Investigaţiile arheologice s-au desfăşurat în capătul vestic al iazului în curs de amenajare, fundul căruia se află la adîncimea de peste 5-6 metri de la suprafaţa actuală a solului. În rezultatul cercetărilor au fost identificate două complexe adîncite (dintre care unul reprezintă probabil o fîntînă) şi descoperite numeroase resturi faunistice şi fragmente ceramice de factură Sîntana de Mureş-Cerneahov şi romane de import, precum şi lemn, sub forma unor grinzi, unele foarte bine conservate. Excepţional este şi faptul că a fost depistată şi o unealtă de tipul unei vîsle, păstrată relativ bine, datorită faptului că zona este una mlăştinoasă, cu multe izvoare. Este vorba despre o descoperire unicat pentru spaţiul dintre Bug și Tisa, întrucît unelte din lemn de o asemenea vechime nu au mai fost descoperite. Au fost scoase la lumina zilei și fragmente de ceramică cenușie, fragmente de amfore romane cu gîtul îngust în care se depozita vin , ulei de măsline și amfore cu gîtul lat pentru pește sărat și alte alimente.

Comments

 (0)

Settlements of Moldova and Diaspora

Victoria

Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
146 locuitori

Victoria este un sat din cadrul comunei Sărăteni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Leova și la 71 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 146 de oameni. Satul Victoria a fost menționat documentar în anul 1905.

Read more