Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 august 2015, 11:42 Culegeri de documente views 9490
Primarul satului Buţeni îşi cheamă consătenii acasă (VIDEO)
17 august 2015, 11:42 Culegeri de documente views 9490

Primarul satului Buţeni îşi cheamă consătenii acasă (VIDEO)

Primarul satului Buțeni, raionul Hâncești, îşi îndeamnă consătenii plecați peste hotare să revină la vatră. Edilul a organizat aseară un concert de suflet, cu scopul de a reuni familiile destrămate în urma emigrării. Cei prezenți au fost sensibilizaţi prin dansuri, poezie și cântec de dor.

Raisa Avram are 40 de ani. Femeia a plecat din sat acum 16 ani, în căutarea unui viitor mai bun. Acum este căsătorită cu un italian, însă dorul de casă şi satul natal îi tulbură în continuare sufletul.

"- Cred că am plecat prima din sat. Sunt 16 ani de când am plecat de acasă, dar oricum ne întoarcem tot timpul și ne e dor, tragem nădejde că ne vom întoarce înapoi. Scumpetea-i mare, dar e frumos. - Cât de des veniți acasă?- O dată în an, foarte rar", a spus femeia.

Moldovenii care au revenit acasă pentru câteva zile spun că străinii au doar cuvinte de laudă pentru ei.

Oamenii vorbesc cu durere despre clipele în care se despart de cei dragi.

Primarul satului, Ion Harbuz, spune că ştie din proprie experienţă cum e să ai oameni dragi plecaţi departe în străinătate.

"- Poate acest motiv m-a făcut să fiu mai insistent, părinții mei sunt plecați peste hotare, surorile mele sunt plecate. Mii dor foarte mult de ei. Am considerat necesar să organizăm o sărbătoare special pentru domniile lor. Pentru a le arăta cât de mult sunt așteptați la baștină de către rude. - Am înțeles că ați trimis câte o invitație personală la fiecare? - La fiecare din ei, i-am anunțat pe rețelele de socializare", a spus primarul satului Buțeni Ion Harbuz.

Dintre cei 3.700 de locuitori ai satului Buțeni, în jur de 700 sunt plecaţi peste hotare.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , migratie , concert

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1796
Populația:
3523 locuitori

Chircăieşti este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Chircăieşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Chircăieşti este situat la o distanţă de 15 km de oraşul Căuşeni şi la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3523 de oameni. Satul Chircăieşti a fost întemeiat în anul 1796.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.