Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 849 Vizualizări

Semnele tainice de pe clădirile din Chișinău (Foto)


Un cerc și trei linii, ce simbolizează exact aceste semne de pe casele vechi.

Graba de zi cu zi și goana după o "bucata de pîine" a locuitorilor Chișinăului nu-i lăsa nimănui suficient timp pentru meditații sau pentru observarea cerului. Mai mult decît atît, nu toată lumea privește în jur. Altfel, sigur, mulți ar fi interesați de simbolurile de pe clădirile vechi ale Chișinăului, căci acestea merită atenția noastră.

Trei linii și un cerc. În diferite combinații.


Uneori liniile traversează cercul, alteori nu. Există aceste simboluri pe clădirile, porțile și obloanele caselor, care datează cu perioada de înainte și de după secolul trecut.

Entuziaștii-cercetători ai istoriei Chișinăului ai portalului "Orașul meu Chișinău" au prezentat cîteva versiuni ale semnificației simbolurilor neobișnuite, inclusiv unele foarte exotice. Versiunea scitico-sarmatică, conform căreia cu cele trei linii sînt desemnate cele trei părți componente ale Universului. Versiunea mitologiei indo-iraniene (Rig Veda) - Zeul Triton. Următoarea versiune, care religios ne este aproape nouă - 3 linii, care simbolizează Trinitatea. Este foarte interesantă versiunea indiană, deoarece asemenea simboluri se regăsesc și în India. Este vorba de așa-numitul tilaka, simbolul shivaismului. Pe fotografie poate fi văzut desenul machiat caracteristic al unei dansatoare indiene.

Simbolica în cauză poate fi văzută nu numai în Moldova și India (apropo, aceasta este prezentă și în Odesa, din vecinătate), iată o casă din nordul Siciliei, fotografiată de autorul acestor rînduri.

Cercetătorii istoriei orașului natal nu au ajuns încă la o opinie unică privind originea semnelor misterioase. Cititorii își pot lansa propriile versiuni în comentariile la acest articol.

Cuvinte cheie:

Chisinau , clădire , semnificatie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Obileni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1540
Populația:
1439 locuitori

Obileni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Obileni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1439 de oameni. Satul Obileni a fost menționat documentar în anul 1540 cu denumirea Odaia Delarului.

Citeşte mai departe