17 may 2021, 17:30 views 7469
Semnele tainice de pe clădirile din Chișinău (Foto)
17 may 2021, 17:30 views 7469

Semnele tainice de pe clădirile din Chișinău (Foto)

Un cerc și trei linii, ce simbolizează exact aceste semne de pe casele vechi.

Graba de zi cu zi și goana după o "bucata de pîine" a locuitorilor Chișinăului nu-i lăsa nimănui suficient timp pentru meditații sau pentru observarea cerului. Mai mult decît atît, nu toată lumea privește în jur. Altfel, sigur, mulți ar fi interesați de simbolurile de pe clădirile vechi ale Chișinăului, căci acestea merită atenția noastră.

Trei linii și un cerc. În diferite combinații.


Uneori liniile traversează cercul, alteori nu. Există aceste simboluri pe clădirile, porțile și obloanele caselor, care datează cu perioada de înainte și de după secolul trecut.

Entuziaștii-cercetători ai istoriei Chișinăului ai portalului "Orașul meu Chișinău" au prezentat cîteva versiuni ale semnificației simbolurilor neobișnuite, inclusiv unele foarte exotice. Versiunea scitico-sarmatică, conform căreia cu cele trei linii sînt desemnate cele trei părți componente ale Universului. Versiunea mitologiei indo-iraniene (Rig Veda) - Zeul Triton. Următoarea versiune, care religios ne este aproape nouă - 3 linii, care simbolizează Trinitatea. Este foarte interesantă versiunea indiană, deoarece asemenea simboluri se regăsesc și în India. Este vorba de așa-numitul tilaka, simbolul shivaismului. Pe fotografie poate fi văzut desenul machiat caracteristic al unei dansatoare indiene.

Simbolica în cauză poate fi văzută nu numai în Moldova și India (apropo, aceasta este prezentă și în Odesa, din vecinătate), iată o casă din nordul Siciliei, fotografiată de autorul acestor rînduri.

Cercetătorii istoriei orașului natal nu au ajuns încă la o opinie unică privind originea semnelor misterioase. Cititorii își pot lansa propriile versiuni în comentariile la acest articol.

Source: sputnik.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
392 locuitori

Receşti este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 0.50 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.25 km. Satul Recești este situat la o distanță de 30 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 392 de oameni. Prima atestare a satului Recești datează din anul 1590.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.