Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 iunie 2017, 12:20 views 25928
16 mii de analize a apei uzate au fost efectuate în 2016
14 iunie 2017, 12:20 views 25928

16 mii de analize a apei uzate au fost efectuate în 2016

SA „Apă-Canal Chișinău" monitorizează zilnic calitatea apei uzate, prin intermediul Laboratorului ape uzate agenți economici (LAUAE), care este acreditat în conformitate cu standardele internaționale. Doar pe parcursul anului trecut, s-au efectuat peste 16 mii de analize fizico-chimice. Furnizorul dă asigurări că laboratorul este dotat cu echipamente moderne, verificate metrologic, dar și dispune de reactivi de calitate corespunzătoare standardelor europene.

Într-un comunicat de presă, ACC precizează că se ghidează de principiul: „Poluatorul plătește", adică poluatorul trebuie să plătească în funcție de gradul de poluare adus mediului. Furnizorul menționează importanța asigurării unei calități bune a apei potabile, dar și a apei uzate, care se deversează la Stația de Epurare și ulterior în rîul Bîc.

Primite în laborator, mostrele sunt identificate prin atribuirea unui cod numeric. Aceasta asigură ca obiectul de încercare să nu poată fi confundat nici fizic, nici atunci cînd se face referire la acestea în înregistrări. Atunci cînd există îndoieli referitoare la adecvarea unei probe pentru analiză urmează să fie consultată secția inspecție și control pentru alte instrucțiuni.

Conform metodelor și standardelor privind efectuarea încercărilor de laborator perioada de efectuare a acestora este de la 2-4 ore până la cinci zile. Probele sigilate aduse după masă, pentru care analizele nu pot fi îndeplinite în acel moment, se păstrează în frigider sub cheie. Este deschis în următoarea zi la ora 08.00 de către persoanele responsabile. Analizele se fac conform metodelor declarate în domeniul de acreditare. Responsabilitatea manipulării probelor revine responsabilului de analiză. Probele eșantionate nu se reîntorc clientului. Apele uzate nu sunt stabile în timp. Probele pot fi păstrate opt zile de la data primirii, apoi se aruncă.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

analize , apa , 2016

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
136 locuitori

Chirilovca este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 136 de oameni. Satul Chirilovca a fost menționat documentar în anul 1899.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.