Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 ianuarie 2012, 10:22 views 4061
26 ianuarie 2012, 10:22 views 4061

Colaboratorii serviciilor secrete din Transnistria demisionează în masă


Finaghin, noul şef al KGB-ului transnistrean. 

Potrivit site-ului dniester.ru, astăzi au început demisiile în masă ale colaboratorilor serviciilor secrete transnistrene din ministerul care a fost reformat prin ordinul noului lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

O bună parte a colaboratorilor, inclusiv cu funcţii de conducere, au depus cereri de eliberare.

Potrivit surselor la care face referire dniester.ru, astfel colaboratorii serviciilor secrete îşi manifestă dezacordul faţă de reformarea Ministerului Securităţii de Stat (MGB), care ieri a fost reorganizat de Şevciuk în Comitetul Secutirăţii de Stat (KGB), precum şi faţă de noul şef al instituţiei Vladislav Finaghin. Potrivit unor date, Finaghin a fost numit în această funcţie înaltă datorită loialităţii faţă de Şevciuk în perioada alegerilor prezidenţiale din regiune, în calitate de unul din membrii Comisiei Electorale a Transnistriei.

Anterior, Finaghin a condus o perioadă de timp administraţia de stat a or. Dubăsari. Noul şef al KGB are 61 de ani şi, în afară de serviciul militar în termen în Armata Sovietică şi participarea la conflictul armat de pe Nistru de partea Transnistriei, nu are nicio atribuţie la structurile militare. Acestea reprezintă doar o parte din pretenţiile faţă de noul şef al KGB din partea efectivului fostului MGB.

Potrivit sursei citate, demisionarii consideră că noul şef nu corespunde funcţiei deţinute, iar această desemnare a lui Şevciuk este o acţiune intenţionată, îndreptată spre lichidarea serviciilor secrete. Totodată, demiterea şefului MGB, Vladimir Antiufeev, nu a stîrnit o reacţie similară. În calitate de succesor al lui Antiufeev era considerat adjunctul acestuia Valeri Iunevici, care, într-adevăr, a activat în această structură timp de mai mulţi ani.

În perioada campaniei electorale, fostul şef al MGB-ului, Antiufeev, a prezentat informaţii privind relaţiile lui Şevciuk cu serviciile secrete străine. În noaptea spre 24 ianuarie 2012, în scara blocului unde locuieşte Antiufeev a fost săvîrşit un atac terorist. Persoane necunoscute, în condiţii destul de stranii, au aruncat în aer o grenadă. Pe cazul dat a fost iniţiată o cauză penală.
 

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
549 locuitori

Paladea este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 549 de oameni. Satul Paladea este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Ocniţa şi la 220 km de Chișinău. Prima menţiune documentară a satului Paladea (cu numele Vertiporoh) din ținutul Hotin datează din anul 1602.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.