Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 ianuarie 2012, 15:17 views 3872
18 ianuarie 2012, 15:17 views 3872

Mass-media - MAI al Transnistriei a fost trecut la serviciu în regim de urgenţă

MAI al Transnistriei marţi a fost ridicat în stare de alertă şi a fost trecut la serviciu în regim de urgenţă, colaboratorii sunt înarmaţi şi sînt mobilizaţi în cazarmă, comunică mass-media.

Străzile oraşului Tiraspol sunt patrulate de colaboratori înarmaţi ai SPS.

Serviciul în regim de urgenţă al MAI ţine de demiterea din funcţie a ministrului securităţii de stat (MSS) al autoproclamatei republici Vladimir Antiufeev.

Liderul Transnistriei Evghenii Şevciuk, ales în acest post la sfîrşitul lunii decembrie anul trecut, marţi l-a demis pe şeful MSS Antiufeev, numindu-l pe locţiitorul lui Valerii Iunevici ministru interimar.

Surse oficiale din cadrul MAI nu comentează nici într-un mod cele întîmplate.

Cu puţin înainte de destrămarea URSS, la 2 septembrie 1990, cinci raioane din stînga Nistrului ale Moldovei au anunţat crearea Republicii Unionale Transnistrene în componenţa URSS, apoi – a Republicii Moldoveneşti Nistrene independente cu centrul la Tiraspol. Totodată oraşul Bender şi cîteva localităţi adiacente din dreapta Nistrului s-au pronunţat pentru intrarea în componenţa RMN.

Autorităţile Moldovei n-au fost de acord cu decizia deputaţilor transnistreni şi au încercat să soluţioneze problema, introducînd trupe în autoproclamata republică. În anul 1992 în Transnistria a început conflictul armat, care a durat cîteva luni, pînă la mijlocul lunii iulie. Ca rezultat, Chişinăul a pierdut controlul asupra raioanelor din stînga Nistrului şi Transnistria a devenit un teritoriu necontrolat de Chișinău. Pacea în zona de conflict este menţinută de forţe mixte de pacificare, formate din contingente rus, moldovenesc, transnistrean şi observatori militari din Ucraina.

Tiraspolul n-a obţinut recunoaştere internaţională, dar încearcă activ să se afirme. Moldovei nu-I convine această variant, ea propune transnistrenilor autonomie în componenţa statului unitar.

 

Sursa:  newsmoldova.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
1075 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 16 km de oraşul Donduşeni şi la 252 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1075 de oameni. Prima atestare documentară a satului Horodişte datează din anul 1679.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.