18 january 2012, 15:17 views 3865
18 january 2012, 15:17 views 3865

Mass-media - MAI al Transnistriei a fost trecut la serviciu în regim de urgenţă

MAI al Transnistriei marţi a fost ridicat în stare de alertă şi a fost trecut la serviciu în regim de urgenţă, colaboratorii sunt înarmaţi şi sînt mobilizaţi în cazarmă, comunică mass-media.

Străzile oraşului Tiraspol sunt patrulate de colaboratori înarmaţi ai SPS.

Serviciul în regim de urgenţă al MAI ţine de demiterea din funcţie a ministrului securităţii de stat (MSS) al autoproclamatei republici Vladimir Antiufeev.

Liderul Transnistriei Evghenii Şevciuk, ales în acest post la sfîrşitul lunii decembrie anul trecut, marţi l-a demis pe şeful MSS Antiufeev, numindu-l pe locţiitorul lui Valerii Iunevici ministru interimar.

Surse oficiale din cadrul MAI nu comentează nici într-un mod cele întîmplate.

Cu puţin înainte de destrămarea URSS, la 2 septembrie 1990, cinci raioane din stînga Nistrului ale Moldovei au anunţat crearea Republicii Unionale Transnistrene în componenţa URSS, apoi – a Republicii Moldoveneşti Nistrene independente cu centrul la Tiraspol. Totodată oraşul Bender şi cîteva localităţi adiacente din dreapta Nistrului s-au pronunţat pentru intrarea în componenţa RMN.

Autorităţile Moldovei n-au fost de acord cu decizia deputaţilor transnistreni şi au încercat să soluţioneze problema, introducînd trupe în autoproclamata republică. În anul 1992 în Transnistria a început conflictul armat, care a durat cîteva luni, pînă la mijlocul lunii iulie. Ca rezultat, Chişinăul a pierdut controlul asupra raioanelor din stînga Nistrului şi Transnistria a devenit un teritoriu necontrolat de Chișinău. Pacea în zona de conflict este menţinută de forţe mixte de pacificare, formate din contingente rus, moldovenesc, transnistrean şi observatori militari din Ucraina.

Tiraspolul n-a obţinut recunoaştere internaţională, dar încearcă activ să se afirme. Moldovei nu-I convine această variant, ea propune transnistrenilor autonomie în componenţa statului unitar.

 

Sursa:  newsmoldova.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1642
Populația:
1075 locuitori

Gălăşeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gălăşeni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîșcani și la 196 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1075 de oameni. Satul Gălășeni a fost menționat documentar în anul 1642.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.