Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
12 septembrie 2011, 16:31 Meşteşuguri populare views 12867
12 septembrie 2011, 16:31 Meşteşuguri populare views 12867

Meşterii olari din Moldova şi România şi-au expus lucrările la tîrgul din Iurceni

Ulcioare, oale, farfurii, clopoţei, medalioane confecţionate de cei mai iscusiţi meşteşugari din Republica Moldova, dar şi din România, au fost expuse în cadrul Bîlciului Republican al Olarilor „Iurceni-2011”, ediţia XXIII. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat ceramişti şi olari din raioanele Edineţ, Călăraşi, Nisporeni, Cantemir, Drochia, Ungheni, oraşele Chișinău şi Bălţi. De asemenea, în ediţia din anul acesta au participat şi meşteri ceramişti din Galaţi, Botoşani şi Iaşi (România). În cadrul tîrgului, vizitatorii au participat la o frumoasă şi autentică sărbătoare folclorică cu un program vast, cu participarea fanfarei „Vasile Amarfii”, a formaţiilor folclorice „Dor nisporenean”, „Tezaur”, „Moştenitorii”, precum şi a unor interpreţi de muzică uşoară din R. Moldova. Atracţia tîrgului a fost standul unde se modelau vasele. Vizitatorii au putut aprecia abilităţile meşteşugarilor de modelare a vaselor la roata olarului şi de modelare liberă. Cele mai solicitate obiecte s-au dovedit a fi oalele pentru sarmale.

Tîrgul a avut drept scop trecerea în revistă a creaţiei celor mai buni meşteri olari, stimularea activităţii lor economice, popularizarea olăritului şi continuarea tradiţiilor artistice ale acestui străvechi meşteşug. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, Consiliul raional Nisporeni, Uniunea Meşterilor Populari din Moldova, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Imaterial şi Primăria comunei Iurceni.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
756 locuitori

Şipca este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Şipca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 3 km de orașul Șoldănești și 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 756 de oameni. Prima mențiune documentară certă a localității datează din anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.