Mergi spre compartimentul: Artele plastice
07 decembrie 2013, 09:50 Artele plastice views 8633
07 decembrie 2013, 09:50 Artele plastice views 8633

O expoziţie dedicată lui Igor Vieru a fost inaugurată la Chişinău

Foto: moldpres.md

O expoziţie de pictură şi grafică, dedicată împlinirii a 90 de ani de la naşterea artistului plastic Igor Vieru, a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Artă, informează MOLDPRERS.

Tudor Zbîrnea, directorul muzeului, a spus la inaugurare că "Igor Vieru este un artist plasat printre reperele şcolii naţionale de pictură, care a cultivat gustul de frumos. Sergiu Fusu, Simion Zamşa, alţi plasticieni sînt discipolii săi"

Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a menţionat că "lucrările lui Igor Vieru favorizează deschiderea omului spre lumină, spre bine. Igor Vieru a fost pictorul care a ţinut mult la tradiţie şi a promovat prin opera sa patrimoniul nostru cultural"

Criticul de artă Tudor Braga a apreciat că "Igor Vieru poate fi comparat cu celebrii artişti plastici olandezi Rembrandt şi Van Gogh"

Expoziţia va fi deschisă publicului pînă la 12 ianuarie.

Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923, în satul Cernoleuca, judeţul Soroca. Artistul a realizat ilustraţii la operele lui V. Alecsandri şi I.L. Caragiale, a fost redactor artistic al revistei de umor "Chipăruş". A colaborat cu poetul Grigore Vieru, ilustrînd "Abecedarul". Igor Vieru deţine mai multe distincţii: Ordinul "Insigna de Onoare" (1960), Premiul de Stat al RSSM (1976), Medalia "Mihai Eminescu", acordată post-mortem (2001). În anul 1983, lui Igor Vieru i s-a acordat titlul de Artist al Poporului.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

expoziție , artist , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
3016 locuitori

Cotova este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotova și Măcăreuca. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Drochia și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3016 oameni. Satul Cotova a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.