08 iunie 2018, 14:15 Sănătate views 10692
Vaccinarea: despre ceea ce se trece sub tăcere
08 iunie 2018, 14:15 Sănătate views 10692

Vaccinarea: despre ceea ce se trece sub tăcere

Vladislav Bordeianu

În țara noastră nu se obișnuiește să se vorbească despre riscurile vaccinării. În alte țări însă problema în cauză începe a fi discutată.

În lumea întreagă s-a format stereotipul că vaccinurile au un rol decisiv în sănătatea omului. Opinia că vaccinarea este sigură și eficientă s-a înrădăcinat atît de tare în conștiința oamenilor, încît nu este supusă nici celei mai mici îndoieli. Medicii repetă, ca pe o mantră, fraza: „Vaccinarea este sigură și eficientă." De facto, nu este așa, însă oamenii cred.

„Doar credeți!"

La întrebarea: „De ce sînteți siguri că vaccinurile nu prezintă un pericol?", toți medicii răspund la fel: „Pentru că așa ne-au instruit la facultate." Lor le-a fost prezentată ca o axiomă care nu necesită dovezi sau ca un postulat, în care trebuie, pur și simplu, să crezi.

Dacă un medic se va îndoi de eficiența și siguranța vaccinurilor și le va spune asta părinților copiilor pe care îi consultă, el nu va mai putea activa în sistemul ocrotirii sănătății. Medicii nu cunosc componența vaccinurilor (nu li s-a predat la facultate) și deci nu au de unde ști ce acțiune vor avea acele componente asupra organismului. Dar ei știu cum să le administreze, deoarece în orice țară există un calendar național al vaccinurilor. Cu alte cuvinte, în această situație ei se implică în difuzarea planificată a acestei mărfi destul de costisitoare. Mai simplu – lucrează pe post de manageri de comercializare a produselor (vaccinurile) giganților farmaceutici, și nu de străjeri ai sănătății populației.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

vaccin , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1903
Populația:
69 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 69 de oameni. Satul Nicolaevca a fost înființat în anul 1903.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.