02 septembrie 2013, 12:29 Caleidoscop views 9617
02 septembrie 2013, 12:29 Caleidoscop views 9617

Doi cercetători şi-au conectat creierele prin internet (VIDEO)


Foto: ziaruldeiasi.ro

Specialiştii de la Universitatea din Washington consideră că au realizat prima interfaţă non-invazivă între două creiere umane. Este o premieră în cercetările asupra interfeţelor cerebrale: unul dintre cercetători a transmis la distanţă, prin conexiune internet, un semnal cerebral care l-a determinat pe celălalt să îşi mişte mîna, anunță mir24.tv.

 Folosind înregistrări ale semnalelor electrice ale creierului şi o formă de stimulare magnetică, unul dintre cercetători, Rajesh Rao, a transmis un semnal cerebral către colegul său, Andrea Stocco, aflat la celălalt capăt al campusului universitar, determinîndu-l astfel să îşi mişte un deget pe o tastatură.

Rao s-a instalat în laboratorul său, purtînd o cască echipată cu electrozi legaţi la un electroencefalograf - un aparat care citeşte şi înregistrează impulsurile electrice de la nivelul creierului. Stocco se afla în propriul său laborator, aflat la celălalt capăt al campusului, purtînd o cască de cauciuc în care era fixată o bobină utilizată pentru realizarea stimulării magnetice transcraniene, plasată în dreptul cortexului motor stîng,  care controlează mişcările mîinii.

Cele două laboratoare erau legate printr-o conexiune Skype, pentru ca acţiunile să poată fi coordonate, dar fără ca Rao sau Stocco să poată vedea ecranele Skype.

Rao privea un ecran de computer şi juca, în minte, un joc video simplu. Atunci cînd ar fi trebuit să tragă cu un tun virtual într-o ţintă, şi-a imaginat mîna sa dreaptă făcînd mişcarea necesară (dar fără să îşi mişte mîna!), determinînd astfel un cursor de pe ecran să activeze butonul de tragere. Aproape instantaneu, celălalt cercetător, Stocco, care purta la urechi căşti pentru a nu fi influenţat de sunetele jocului şi care nu se uita la ecran, şi-a mişcat, totuşi, involuntar, degetul arătător al mîinii drepte, ca pentru a apăsa pe bara de spaţiu a tastaturii pe care o avea în faţă, pentru a trage cu tunul virtual.

Cuvinte cheie:

stiinta , internet , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
7570 locuitori

Corjeuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Corjeuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corjeuţi este situat pe rîul Lopatnic, la o distanță de 25 km de oraşul Edineţ, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7570 de oameni. Prima atestare documentară a satului Corjeuţi din ţinutul Hotin datează din anul 1618.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.