09 february 2013, 12:29 Kaleidoscope views 9659
09 february 2013, 12:29 Kaleidoscope views 9659

Doi cercetători şi-au conectat creierele prin internet (VIDEO)


Foto: ziaruldeiasi.ro

Specialiştii de la Universitatea din Washington consideră că au realizat prima interfaţă non-invazivă între două creiere umane. Este o premieră în cercetările asupra interfeţelor cerebrale: unul dintre cercetători a transmis la distanţă, prin conexiune internet, un semnal cerebral care l-a determinat pe celălalt să îşi mişte mîna, anunță mir24.tv.

 Folosind înregistrări ale semnalelor electrice ale creierului şi o formă de stimulare magnetică, unul dintre cercetători, Rajesh Rao, a transmis un semnal cerebral către colegul său, Andrea Stocco, aflat la celălalt capăt al campusului universitar, determinîndu-l astfel să îşi mişte un deget pe o tastatură.

Rao s-a instalat în laboratorul său, purtînd o cască echipată cu electrozi legaţi la un electroencefalograf - un aparat care citeşte şi înregistrează impulsurile electrice de la nivelul creierului. Stocco se afla în propriul său laborator, aflat la celălalt capăt al campusului, purtînd o cască de cauciuc în care era fixată o bobină utilizată pentru realizarea stimulării magnetice transcraniene, plasată în dreptul cortexului motor stîng,  care controlează mişcările mîinii.

Cele două laboratoare erau legate printr-o conexiune Skype, pentru ca acţiunile să poată fi coordonate, dar fără ca Rao sau Stocco să poată vedea ecranele Skype.

Rao privea un ecran de computer şi juca, în minte, un joc video simplu. Atunci cînd ar fi trebuit să tragă cu un tun virtual într-o ţintă, şi-a imaginat mîna sa dreaptă făcînd mişcarea necesară (dar fără să îşi mişte mîna!), determinînd astfel un cursor de pe ecran să activeze butonul de tragere. Aproape instantaneu, celălalt cercetător, Stocco, care purta la urechi căşti pentru a nu fi influenţat de sunetele jocului şi care nu se uita la ecran, şi-a mişcat, totuşi, involuntar, degetul arătător al mîinii drepte, ca pentru a apăsa pe bara de spaţiu a tastaturii pe care o avea în faţă, pentru a trage cu tunul virtual.

Keywords:

stiinta , internet , om

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
388 locuitori

Poiana este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi din raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 388 de oameni. Satul Poiana a fost întemeiat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.