09 iulie 2016, 13:00 Caleidoscop views 6870
Cercetatorii au creat, din greseala, o noua culoare!
09 iulie 2016, 13:00 Caleidoscop views 6870

Cercetatorii au creat, din greseala, o noua culoare!

Denumirea este una foarte dificila.

Contine rosu si galben si verde si se numeste ... YInMn Blue. Aceasta este denumirea greu de pronuntat a noii culori inventata printr-un accident de catre o echipa de chimisti de la Universitatea din Oregon.

Probabil simtiti o usoara dezamagire, nu? Pentru ca va asteptati sa fie ceva total diferit de orice culoare vazuta pana acum. Insa YInMn Blue are toate sansele sa devina ceva cu adevarat major.

Culoarea creata in timpul unui experiment cu oxid de mangan pentru a crea noi materiale care pot fi folosite in aplicatii electronice. Denumirea vine de la cele 3 elemente care o alcatuiesc (Yttrium, Indium and Manganese), acest tip de albastru este unul dintre cele mai vibrante create vreodata, fiind extrem de durabil si stabil datorita structurii unice. Nu dispare atunci cand este combinat cu apa sau uleiul.

Datorita faptului ca nu contine ingrediente toxice si ca are abilitatea de a reflecta lumina infrarosie (care are neplacutul obicei sa incalzeasca lucrurile), acest albastru YInMn poate fi folosit in curand pe acoperisul cladirilor pentru a ajuta la reducerea incalzirii nedorite. Astfel, poate deveni "un candidat pentru energia eficienta" conform spuselor lui Mas Subramanian de la Colegiul de Stiinta OSU.

Sursa: www.yoda.ro

Cuvinte cheie:

descoperire , culoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1948
Populația:
1 locuitor

Dărcăuţii Noi este un cătun din cadrul comunei Dărcăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, în cătun locuia o singură persoană. Cătunul Dărcăuţii Noi a fost înființat în anul 1948.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.