Arată noutățile începînd cu...

eye 5651 Vizualizări

Adevarat sau fals? 7 mituri despre plaja


Foto: vk.com

Ati auzit cu siguranta o multime de lucruri legate de plaja, de statul in soare, de lotiunile cu factor de protectie si chiar despre agasantele meduze. Iata 7 legende care nu sunt tocmai adevarate in opinia celor de la wpbf.com.

1. Te-a intepat meduza? Urineaza pe rana! – FALS

Ideea impamantenita de ani ca toxinele eliberate de meduze sunt anihilate de urina este total falsa. Potrivit Crucii Rosii, cel mai bun remediu este otetul sau combinatia bicarbonat de sodiu cu apa de mare. NU turnati apa potabila. Aceasta poate activa toxinele si va accentua durerea. NU frecati rana, nu faceti altceva decat sa imprastiati toxinele. Daca aveti reactii alergice sau incepeti sa aveti probleme de respiratie, sunati la urgente.

2. Daca esti deja putin bronzat, nu vei avea probleme cu arsurile solare! – FALS

Soarele arde pielea, indiferent cat de bronzata e. Chiar daca aveti tenul mai masliniu, crema de protectie nu trebuie sa va lipseasca. Mai ales ca persoanele cu pielea inchisa la culoare sunt mai predispuse cancerului de piele intrucat razele actioneaza in profunzime.

3. SPF 30 este de doua ori mai puternic decat SPF 15! – FALS

Din scoala am invatat ca 1 si cu 1 fac doi. In viata nu este tot timpul adevarat. Nici macar in ceea ce priveste crema de protectie solara. Daca va inchipuiti ca SPF 30 este de doua ori mai puternic decat SPF 15, va inselati amarnic. De exemplu, crema SPF 15 blocheaza aproximativ 96,7% din razele ultraviolete. Factorul 30 atinge 97,7 la suta. Diferenta de procente nu este atat de mare incat sa-si justifice costul. Asa ca puteti sa va luati o palarie de soare cu diferenta de bani.

4. Daca mi-am dat cu crema pot sta oricat la soare! – FALS

Nu va inchipuiti ca daca v-ati dat cu crema puteti sta o zi intreaga la soare. Sunt zone pe care cu siguranta le-ati omis, dar si zone care au nevoie de o protectie suplimentara. V-ati dat vreodata cu crema pe urechi sau pe ceafa? Sau pe pielea capului, daca suferiti de calvitie? In plus, aplicarea lotiunii se repeta la fiecare doua ore si chiar mai des daca ati intrat in apa sau ati transpirat abundent.

5. Crema de anul trecut e inca buna! – FALS

Din pacate, cremele de protectie solara nu au aceleasi proprietati ca vinul, pentru a deveni mai buna cu fiecare an vechime. Dimpotriva. Chiar daca mai este inca in termenul de garantie, crema si-a pierdut proprietatile. Nu riscati inutil.

6. Crema rezistenta la apa nu necesita reaplicare! – FALS

Daca pe cutia de crema scrie ca e rezistenta la apa, asta nu inseamna ca poti intra in apa de cate ori vrei fara sa te mai dai cu ea. In general, cremele „waterproof" rezista la apa intre 40 [i 80 de minute. Daca stai in apa mai mult timp, este imperioasa aplicarea unui nou strat de protectie.

7. Nu intota dupa ce ai mancat! – PARTIAL ADEVARAT

Dupa ce ai devorat o masa copioasa, asteapta cel putin 30 de minute pana sa te arunci in valurile marii (sau ale piscinei). Sangele se va duce catre stomac pentru a ajuta la digestie si mai putin la muschi. Daca insa ai avut doar o gustare usoara, esti liber sa inoti cat vrei.

Cuvinte cheie:

mit , vara , bronz

Localităţile Moldovei şi diasporei

Şirăuţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1453
Populația:
2407 locuitori

Şirăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Şirăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Şirăuţi este situat la o distanță de 3 km de oraşul Lipcani, 31 km de oraşul Briceni şi 250 km de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2407 oameni. Atestat documentar la 1453, satul Şirăuţi s-a aflat timp îndelungat în proprietatea mănăstirii Putna.

Citeşte mai departe