18 august 2023, 17:30 Personalități views 1698
Poetul Ilie Motrescu ar fi împlinit 82 de ani
18 august 2023, 17:30 Personalități views 1698

Poetul Ilie Motrescu ar fi împlinit 82 de ani

Poetul, prozatorul și publicistul Ilie Motrescu, profesor, folclorist și muzician moldovean, ar fi împlinit astăzi 82 de ani.

S-a născut la 18 august 1941, la Crasna Putna, raionul Storojineț, regiunea Cernăuți. După absolvirea școlii generale din satul natal și-a urmat studiile la Facultatea de Limba și Literatura Moldovenească și de Muzică a Institutului Pedagogic „Alecu Russo" din Bălți (1959-1964). Activează apoi ca profesor școlar (1965-1967), avînd ore de limbă și literatură moldovenească și muzică la Școala generală Nr. 4 din Crasna și la școala serală, unde a mai predat și alte obiecte umanistice.

În 1967 s-a transferat la Cernăuţi, angajîndu-se la ziarul nou înființat „Zorile Bucovinei", în calitate de lucrător literar la Secţia de cultură, unde a lucrat pînă în ultimle clipe ale vieții sale.

În scurta-i viață, de numai 27 de ani, a scris, a compus, a selectat și a adunat multe lucruri de valoare pentru spiritualitatea neamului moldovenesc. A scris eseuri, amintiri, proză scurtă. În primul an de studenție (1959) a publicat, cele mai reușite poezii ce le scrisese pînă atunci, 27 la număr, într-o culegere, dedicată fraților săi mai mici, gemenii Grigore și Nicolae, intitulată „Cîntarea Carpaților", azi o raritate, ca și toate edițiile din scrisul său. În anul 2001, cînd ar fi împlinit 60 de ani de viață, a văzut lumina tiparului cartea de versuri și proză „Hora vieții". Este una dintre cele mai reprezentative imagini ale scrisului său.

A fost un harnic culegător de folclor, a posedat o voce bună, îi plăcea dansul, cînta la vioară, practica sportul. A colaborat prin anii '60 la ziarele „Satul sovietic", actualmente „Meleag natal" (Storojineț), „Cultura" (Chișinău), „Zorile Bucovinei" (Cernăuți). Versurile sale au mai fost tipărite în culegeri, precum „Glasuri tinere" (1971) și „Dintre sute de catarge" (1973).

Despre Ilie Motrescu și creaţia sa s-au tipărit mai multe cărţi. Anul 2001 a fost declarat „Anul Motrescu" în regiunea Cernăuți. În 2003, la inițiativa revistei „Crasna" s-a instalat o placă comemorativă pe casa părintească în care s-a născut și a creat poetul.

A decedat la 26 iulie 1969, la Crasna.

Cuvinte cheie:

poet

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1714 locuitori

Vărăncău este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Cremene, Vărăncău și Slobozia-Vărăncău. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Soroca și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1714 oameni. Satul Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.