11 octombrie 2013, 15:42 Realitatea moldovenească views 4327
11 octombrie 2013, 15:42 Realitatea moldovenească views 4327

Primari din toată țara au protestat azi la Chișinău

Foto: noi.md

Circa 120 de primari de sate și președinți de raioane din republică s-au adunat astăzi în fața clădirii executivului pentru a protesta împotriva tergiversării de către guvernanți a adoptării Legii privind finanțele publice locale. Alături de manifestanți a fost și primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, care este și vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din R.Moldova (CALM), notează NOI.md.

Protestatarii au declarat că sînt îngrijorați de intențiile actualei clase politice de a bloca noul sistem de finanțe publice locale și cer adoptarea în lectură finală a proiectului de lege în cauză. “Am venit aici să spunem că nu vom îngenunchea în fața autorităților centrale. De fapt, întîrzierea adoptării acestei legi înseamnă anularea ei”, a spus pentru NOI.md Viorel Furdui, directorul executiv al CALM.

Unii manifestanți au spus că în prezent se exercită presiuni enorme din partea partidelor asupra primarilor, în dependență de apartenența politică a acestora. “Trebuia să fim mai mulți astăzi aici, dar oamenii au fost presați să nu vină”, a menționat primarul satului Capaclia, raionul Cantemir, Alexei Busuioc.

Dorin Chirtoacă a declarat că protestele de azi nu sînt împotriva guvernului sau a parlamentului, ci pentru viitorul acestei țări. „Dacă această lege va fi votată în lectură finală, înseamnă că guvernanții vor în Europa, așa cum spun, dacă nu – înseamnă că vor să rămînă cu mentalitatea sovietică”, a spus Chirtoacă.

Menționăm că proiectul de modificare a Legii finanțelor publice locale a fost votat în parlament, în lectura a doua, pe 13 iulie curent. Examinarea și votul în lectură finală a legii în cauză erau planificate pentru actuală sesiune a parlamentului, dar încă nu a fost pusă pe agenda legislativului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

protest , Chisinau , primaria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
697 locuitori

Vrăneşti este un sat din cadrul oraşului Sîngerei, raionul Sîngerei. Satul Vrănești este situat la distanța de 5 km de orașul Sîngerei și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 697 locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1613.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.