10 mai 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1066
Cîți veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial au mai rămas în Moldova
10 mai 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1066

Cîți veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial au mai rămas în Moldova

În prezent, în Moldova mai trăiesc 37 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceasta a declarat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care l-a vizitat pe unul dintre ei, Ion Mereacre, în ajunul Zilei Victoriei din 9 mai, scrie Noi.md.

Potrivit serviciului de presă al Președintelui, acesta a fost unul dintre cei 500 de locuitori ai satului Costești, raionul Ialoveni, care au fost chemați la datorie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Doar 170 dintre ei s-au întors acasă.

Șefa statului a avut o discuție emoționantă cu Ion Mereacre, care a fost trimis pe front în 1944, cînd avea doar 18 ani.

El speră ca cei patru copii, 10 nepoți și 19 strănepoți ai săi, ca și întreaga Moldovă, să nu mai cunoască niciodată ororile războiului și să se bucure de o viață liniștită.

Maia Sandu i-a mulțumit veteranului pentru sacrificiul său, pentru dragostea față de patrie și pentru că a contribuit, alături de nenumărați eroi, la restabilirea păcii pe continentul european.

La 8 mai 1945, a fost declarată victoria asupra nazismului, iar războiul sîngeros a luat sfîrșit. Au mai rămas foarte puțini oameni care pot povesti despre tragedia războiului pe care l-au trăit. Ion Mereacre este unul dintre ei. Președintele moldovean a ascultat povestea vieții sale, lecțiile pe care le-a învățat de la tatăl său despre umanitate și onoare.

"Astăzi, în Moldova mai trăiesc 37 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial. În cinstea lor și a celor căzuți la datorie, vom face tot ce ne stă în putință pentru ca în țara noastră să existe înțelegere reciprocă și ca oamenii să trăiască în pace", a declarat șefa statului.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
534 locuitori

Beloci este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 128 km de Chișinău. Conform datelor anului 2011 populația satului constituia 534 de oameni. Satul Beloci a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.