25 februarie 2013, 09:18 Realitatea moldovenească views 8678
25 februarie 2013, 09:18 Realitatea moldovenească views 8678

Moldova - o ţară de vis pentru studenţii străini veniţi la studii

Moldova - o ţară de vis! Nu pentru tinerii moldoveni, dar pentru cei din alte state, veniţi să studieze în universităţile noastre. Străinii sînt atraşi de conditiile de admitere mai uşoare, taxele mai mici, şi viaţa mult mai ieftină, comparativ cu alte ţări, potrivit prime.md. Fie că este vorba de licenţă, masterat sau alte programe universitare, anul acesta cca 650 de tineri au fost admişi la studii în Moldova. 70 la sută dintre ei studiază medicina.

Tinerii spun că au făcut mii de kilometri pînă la Chişinău ca să facă carte în Moldova. Ei îşi motivează alegerea prin admiterea mai uşoară, comparativ cu alte state. În plus, unora le sînt pe plac şi bucatele tradiţionale moldoveneşti. Singurele probleme par să le aibă cu poliţiştii moldoveni.

Cca 70 la sută dintre studenţii străini învaţă la medicină. Puţini dintre ei s-ar încumeta să profeseze în Moldova, chiar dacă odată întorşi acasă vor trebui să mai înveţe cîţiva ani. Şi asta pentru că diplomele noastre nu sînt recunoscute peste hotare.

În Moldova fac carte în prezent peste 3000 de tineri din alte state. Cei mai mulţi sînt din Israel şi România, iar în ultimii ani se observă un interes şi din partea tinerilor din Federaţia Rusă şi Ucraina. Şi dacă Moldova îi atrage pe studenţii străini, atunci absolvenţii noştri se orientează tot mai mult spre destinaţii occidentale.

 

Cuvinte cheie:

Moldova , studii , studii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1602
Populația:
11104 locuitori

Rîşcani este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Rîşcani. Amplasat  în partea de nord-vest a republicii, pe rîuleţul Copăceanca, oraşul este situat la o distanţă de 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 11104 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii datează din anul 1602, cînd o parte a Rîşcanilor de azi, Nagoreni, este întărită lui Vlaicu Vătah şi rudelor sale.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.