15 noiembrie 2019, 17:30 Realitatea moldovenească views 4268
Guvernul „tehnocrat” al lui Ion Chicu
15 noiembrie 2019, 17:30 Realitatea moldovenească views 4268

Guvernul „tehnocrat” al lui Ion Chicu

Moldova are un nou guvern. Joi, 14 noiembrie, parlamentul a aprobat cabinetul de miniștri în frunte cu Ion Chicu. În aceeași zi, noii miniștri au depus jurămîntul.

După cum era de așteptat, noul cabinet de miniștri a devenit un guvern minoritar: el a fost format de către socialiști, iar în timpul votării a fost susținut de democrați, care au înaintat o serie de condiții în schimbul sprijinul lor, inclusiv adoptarea unor proiecte de lege. În comunitatea de experți, guvernul Ion Chicu a fost numit deja „tehnocrat".

Chicu „s-a încadrat" în candidatură

Pentru prima dată, zvonurile despre posibila numire a lui Ion Chicu în funcția de premier - atunci ministru al Finanțelor în guvernul Pavel Filip - au apărut în primăvara acestui an, cînd, după alegerile parlamentare, partidele negociau activ crearea unei coaliții de guvernămînt. Atunci, Ion Chicu a fost numit o „figură de compromis" pentru PDM și PSRM.

Însuși Ion Chicu la toate întrebările despre posibila sa numire în funcția de premier răspundea că acestea sînt doar zvonuri. „Noi nici măcar nu avem două partide care ar fi discutat despre formarea unei majorități parlamentare. Acestea sînt zvonuri. Haideți să nu pierdem timp discutînd acest subiect", a spus el în luna mai pe canalul de televiziune TVC21.

Analistul politic Andrei Popov spune că atunci se dicuta la modul cel mai serios despre candidatura ministrului Finanțelor, Ion Chicu, în calitate de posibil candidat la funcția de șef al puterii executive, dar ambițiile liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, au stricat totul – el a vrut să conducă de unul singul guvernul de coaliție. Drept urmare, nu s-a ajuns la niciun compromis, iar pe 8 iunie, în Republica Moldova a fost creată coaliția situativă PSRM-ACUM. Și acum, după șase luni, Ion Chicu totuși a devenit prim-ministru.

Noul șef de guvern are 47 de ani. Neafiliat nici unui partid. În cercurile financiare și economice este considerat un profesionist.

A intrat în serviciul public în 2005, după cîțiva ani de predare la Academia de Științe Economice la catedra Micro și macroeconomie și muncă în domeniul afacerilor (șef de departament, director executiv al concernului Moldacom). La început a fost șeful departamentului de politici structurale generale al Ministerului Economiei și Comerțului (la acea vreme, Igor Dodon era vice-ministrul Economiei, așa că ei se cunosc bine). Apoi a fost numit consilier al prim-viceprim ministrului, iar din martie 2006 pînă în aprilie 2008 a fost viceministru al Finanțelor. În 2008-2009 a fost unul dintre cei doi consilieri de stat ai premierului Zinaida Greceanîi, responsabil pe economie și relațiile internaționale.

După schimbarea guvernului în 2009, a lucrat la reprezentanța Băncii Mondiale și a fost consultant în managementul finanțelor publice în diferite proiecte. În 2016, a devenit membru al consiliului de administrație al BC Moldindconbank, iar în ianuarie 2018 a revenit la Ministerul Finanțelor - a fost numit secretar general al Ministerului Finanțelor. În decembrie 2018, a devenit Ministru al Finanțelor, iar după demisia guvernului Pavel Filip, a fost numit consilier prezidențial pe probleme economice.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Chicu , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
1956 locuitori

Lucăşeuca este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 9 km de oraşul Orhei şi la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1956 de oameni. Satul Lucășeuca a fost menționat documentar în anul 1576.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.