15 iulie 2019, 09:45 Realitatea moldovenească views 3375
Filat: Iaralov este creierul furtului miliardului
15 iulie 2019, 09:45 Realitatea moldovenească views 3375

Filat: Iaralov este creierul furtului miliardului

Fostul prim-ministru Vlad Filat a afirmat că Sergei Iaralov, persoană apropiată ex-liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este creierul care a zămislit „furtul miliardului" din sistemul bancar al țării.

De asemenea, el a declarat că principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Ilan Șor, după care urmează Vlad Plahotnic.

Într-un interviu difuzat pe 14 iulie la emisiunea „Cutia Neagră" de la postul TV8, Vlad Filat a declarat că Serghei Iaralov a participat la toate discuțiile care au ținut de furtul miliardului. „Eu cred că el a fost creierul și cel care a desenat această incredibilă schemă și a stat în calitate de coordonator la capitolul implementare", a spus Vlad Filat.

Fostul prim-ministru a mai precizat că întreg puzzle-ul în ce privește furtul miliardului a fost cunoscut de Vlad Plahotniuc, Serghei Iaraloc și Ilan Șor, acesta din urmă fiind și principalul beneficiar al furtului miliardului. „Eu cred că cei mai mulți bani s-au dus la Ilan Șor. Restul beneficiarilor sînt cei care au fost plătiți să tacă, să nu acționeze, să închidă dosare", a spus Vlad Filat.

Fostul prim ministru a exclus că furtul miliardului a fost posibil cu implicare externă. „Furtul miliardului a fost o mașinărie diabolică, bine pusă la punct și implementată de către ai noștri", a punctat Vlad Filat.

De asemenea, fostul prim-ministru susține că Laundromatul rusesc reprezintă o acțiune separată de devalizarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și a Unibank.

Vlad Filat a mai precizat că vina lui în furtul miliardului nu poate fi încadrată la capitolul „răspundere penală", ci este una politică. „Nu am făcut ce a trebuit să fac ca aceste lucruri să nu se întîmple. Erau foarte multe acțiuni care trebuiau de făcut", a spus Vlad Filat, care a mai precizat că știa că lucrurile nu merg bine, dar nu a acționat pentru a nu periclita parcursul european al Republicii Moldova. „Acum înțeleg că pentru Republica Moldova ar fi fost mai benefic să semnă Acordul de Asociere mai tîrziu, inclusiv chiar să beneficiem de regimul liberalizat de vize mai tîrziu, dar să avem o clarificare atunci", a spus Vlad Filat.

Interviul a fost realizat în Penitenciarul nr.13, unde își ispășește pedeapsa fiind condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Fostul premier este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat calificînd cazul său drept unul politic.

Sursa: ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
903 locuitori

Jora de Sus este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 29 km de oraşul Orhei şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 903 oameni. Satul Jora de Sus a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.