Filtru pe categorii

Jora de Sus, raionul Orhei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
903 locuitori

Jora de Sus este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 1.26 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.43 km. Localitatea se află la distanța de 29 km de oraşul Orhei şi la 73 km de Chișinău. Satul Jora de Sus a fost menționat documentar în anul 1574.

Prognoza meteo Marți, 11 august, 2020
Perioadă Prognoză Temperatura Precipitaţii
9:00–12:00 23°C 0 mm
Vînt: NNE NB! Read the comments in the apiChanges section in the XML, 2.4 m/s
12:00–18:00 27°C 0 mm
Vînt: NV NB! Read the comments in the apiChanges section in the XML, 2.4 m/s
18:00–0:00 28°C 0 mm
Vînt: N NB! Read the comments in the apiChanges section in the XML, 3.5 m/s

Cuprins

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 903 oameni, dintre care 48.95% - bărbaţi și 51.05% - femei. Structura etnică a populaţiei: 99.34% - moldoveni, 0.44% - ucraineni, 0.11% - găgăuzi, 0.11% - polonezi.

[în sus]Istoria localitații

Satul Jora de Sus este atestat în 1574. Există mai multe legende despre proveniența satului Jora. Apariția localității sub denumirea Vadul Jorei ar data din 1475 și este consemnată de Grigore Ureche în în Letopisețul Țării Moldovei.).

Jora de Sus are un nume de origine antroponimică, provenind de la numele proprietarilor de altădată ai moșiilor respective. Posibil a aparținut boierilor din neamul Jora care aveau în proprietate sate pe malul Nistrului. Se spune că acest boier avea 3 feciori, cînd au crescut feciorii mari, el le-a dăruit fiecăruia din pămînturile ce le deținea: celui mai mare i-a dat partea de sus a pămîntului, celui mijlociu i-a dăruit pămînturile din mijlocul gospodăriei, iar celui mai mic i-a lăsat partea de jos a localității. Fiecare din fiii lui au devenit gospodari, au format fiecare familii, copiii lor la fel, astfel au apărut aceste 3 sate Jora de Sus, Jora de Mijloc, Jora de Jos.

O altă legendă spune că la 9 km de actuala localitate, înspre Orhei (acum Valea Perilor) era o localitate cu numele Chifeni, care aparţinea unei boieroaice văduve. Cucoana avea un fiu pe nume Jora, care era îndrăgostit şi se întîlnea cu o fată de pe malul stîng al Nistrului. În fiecare seară el trecea vadul cu calul pentru a se întîlni cu iubita. Odată fiind furtună şi valurile mari, calul s-a poticnit şi flăcăul s-a înecat. Cucoana a poruncit ca satul să fie mutat pe malul Nistrului şi să fie numit Jora.

În vechiul cimitir de lîngă biserica din satul Jora de Jos şi pînă acum se mai păstrează monumente bătute în piatră, pe carese citesc clar nume: Gheorghii, Iurii, Jora (posibil că aceste nume erau frecvent întîlnite în familia boierului). Şi pînă acum oamenii mai în vîrstă în loc de Jora de Jos numesc satul „Testemînt" / de la Testament/.

Comentarii

 (0)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Goian

Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
648 locuitori

Goian este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goian și Iagorlîc. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Dubăsari și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Goian alcătuia 648 de oameni în anul 2011. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1774.

Citeşte mai departe