24 noiembrie 2018, 13:00 Realitatea moldovenească views 2472
«Dosarul judecătorilor». De ce slujitorii zeiței Themis fug masiv din sistem?
24 noiembrie 2018, 13:00 Realitatea moldovenească views 2472

«Dosarul judecătorilor». De ce slujitorii zeiței Themis fug masiv din sistem?

După scandalul de corupție în care au fost reținuți simultan cinci judecători , fapt care a distrus mitul despre oinviolabilitatea lor, a urmat un șir de demisii din sistemul judiciar. Experții vorbesc despre mai multe scenarii posibile. 

Demisiile recente țin nu atît de ”dosarul judecătorilor” și frica de  persecuții pentru corupție, cît de  intrarea în vigoare a modificărilor la regulile de salarizare a bugetarilor, care pot cauza pierderi financiare slujitorilor zeiței Themis cu vechime în muncă.  Una dintre cauze mai poate fi  presiunea politică asupra judecătorilor, care de obicei sporește în perioadele preelectorale. Pe de altă parte, posibil că unii  justițiari au început să-și permită prea multe și au depășit limitele permise  în activitatea lor.   

Un verdict «la comandă»

La finele lunii octombrie au devenit publice mai multe cazuri  penale, investigate de organele de drept împotriva justițiarilor moldoveni.  La Curtea de Apel Chișinău și judecătoria Centru  au avut loc percheziții, după care au fost reținute  10 persoane. Printre ei   – 5 judecători, un procuror, un avocat, un ajutor de judecător, un medic și o persoană privată (învinuit într-un dosar). Cu toții figurează în episoade ce țin de corupție și tragerea foloaselor  din influență, investigate de procurori din august, curent.  

Anticorupția bănuiește că judecătorii reținuți  au luat mită în  proporții deosebit de mari pentru a emite  decizii în mai multe cazuri penale, pe care le instrumentau.  Rolul avocatului și a procurorului în această schemă se reducea la  intermediere în transmiterea banilor  de la persoanele interesate la judecători.  Verdicte judecătorești favorabile  au fost promise în favoarea medicului și a persoanei fizice. 

Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a admis cererea de începere a urmăririi penale împotriva judecătorilor.  Este vorba despre Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînză de la Curtea de Apel Chișinău, precum și de Svetlana Tizu și Victoria Hadîrcă de la judecătoria Chișinău. Una dintre acestea, Ludmila Ouș, în scurt timp  a depus cererea de demisie, care a fost aprobată de CSM. 

Practic, fiecare dintre ele a examinat  dosare penale scandaloase cu tentă politică. Ludmila Ouș a făcut parte din colegiul care l-a judecat pe fostul premier Vlad Filat în dosarul de corupție și tragerea de foloase din influență.  Galina Moscalciuc  este cunoscută pentru faptul că l-a eliberat pe polițistul  Ion Perju, învinuit de moartea lui Valeriu Boboc  în dosarul 7 aprilie, 2009. Ulterior această decizie a fost anulată de instanța superioară.  Numele ei este legat și de alte dosare de rezonanță, inclusiv privind grădinițele de copii și parcările cu plată. 

Liubovi Brînză a făcut parte din colegiul care l-a condamnat condiționat pe Igor Gamrețchi, fostul șef al Direcției transport Chișinău, recunoscut vinovat de  falsificarea achizițiilor de stat în dosarul parcărilor cu plată. La finele anului trecut colegiul de judecători prezidat de ea a lăsat în vigoare sentința omului de afaceri Veaceslav Platon în dosarul privind furtul banilor din Banca de Economii prin scheme ilegale.  Multe dosare instrumentate de judecătoarea Brînză purtau un caracter economic și țineau de exproprierea averii, iar sumele ajungeau la sute de milioane de lei.  Brînză este soția decanului facultății de drept de la USM, reținut cu două săptămîmi mai înainte într-un dosar de corupție. 

Printre cei reținuți este și Vadim Scarlat, ginecolog-obstetrician la Institutul mamei și Copilului, dar și într-o clinică privată din centrul capitalei.  Procuratura anticorupție îl consideră a fi unul dintre ”clienții” judecătorilor.  Procurorii îl învinuiesc de faptul că a transmis   2000 euro pentru emiterea unui verdict favorabil într-un dosar penal în care acesta  era învinuit de neglijență, care s-a soldat cu decesul unui copil. Medicul susține că e nevinovat și că totul a fost o înscenare. 

O parte dintre reținuți se află în izolator,  alții – în arest la domiciliu. Dat fiind că în izolatorul Centrului național Anticorupție (CNA) nu a fost suficient loc, unii dintre cei reținuți se află în penitenciarul nr.13.

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

judecător , demisie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1702
Populația:
670 locuitori

Stroiești (Stroenți) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 125 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 670 de oameni. Satul Stroiești a fost menționată documentar în anul 1702.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.