26 ianuarie 2017, 10:40 Realitatea moldovenească views 4394
Clădiri de tip sovietic nu vor mai fi construite în Moldova
26 ianuarie 2017, 10:40 Realitatea moldovenească views 4394

Clădiri de tip sovietic nu vor mai fi construite în Moldova

Normativele şi standardele sovietice din domeniul construcţiilor vor fi înlocuite cu cele europene. Astfel, calitatea şi siguranţa construcţiilor vor creşte. Totodată, proiectanţii vor avea o libertate mai mare în ceea ce priveşte designul edificiilor şi a materialelor folosite.

Utilizarea pe larg a noilor tehnologii va influenţa calitatea şi costurile, locuinţele devenind astfel mai accesibile. Iată cîteva detalii despre noile norme, numite eurocoduri.

Implementarea acestor eurocoduri va oferi posibilitatea constructorilor să proiecteze şi să construiască, fără a fi constrânşi de anumite bariere.

Potrivit ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, noile normative se referă la mai multe domenii, cum ar fi calitatea lemnului, aluminiului sau betonului. În aceste cazuri fiecare eurocod va avea o gradaţie - de la 0 la 9.

Pînă acum, între anii 2010 şi 2012, au fost elaborate şi editate 10 norme care urmează a fi definitivate în următorii patru ani. Pînă atunci, va fi revizuită şi curicula universitară în domeniul construcţiilor. Şi asta pentru că, astăzi, studenţii învaţă standardele elaborate până în anul 1985.

De menţionat că eurocodurile vor oferi mai mult spaţiu de creativitate proiectanţilor şi astfel nu vom mai întîlni sumbrele clădiri-tip, o moştenire sovietică. Iar pentru că noile tehnologii vor fi îmbinate şi cu materiale noi, clădirile vor căpăta un aspect modern şi vor deveni mai sigure.

O parte din suportul financiar pentru implementarea proiectului, adică 200 de mii de euro, este oferită de către Guvernul Cehiei. Eurocodurile vor fi aplicate în domeniul construcţiei începînd cu anul 2020.

Sursa: prime.md

Cuvinte cheie:

construcție , standarde , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1816
Populația:
4986 locuitori

Valea Perjei este un sat şi comună din raionul Taraclia. Valea Perjei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Taraclia și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4986 de oameni. atul Valea Perjei a fost întemeiat în anul 1816.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.