04 octombrie 2016, 12:12 Realitatea moldovenească views 3847
Moldovenii văd în funcţia de şef al statului un bărbat
04 octombrie 2016, 12:12 Realitatea moldovenească views 3847

Moldovenii văd în funcţia de şef al statului un bărbat

Majoritatea populaţiei Moldovei vede în funcţia de şef al statului un bărbat.

Despre aceasta arată datele sondajului de opinie "Vox populi - octombrie 2016: Imaginea viitorului Preşedinte al Republicii Moldova", prezentat luni.

Vicepreşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova (ADSM), Andrei Dumbrăveanu, a menţionat că 63% din respondenţi consideră că preşedinte trebuie să devină un bărbat şi doar 15% consideră că în această funcţie poate fi o femeie.

În acelaşi timp, 49% din respondenţi au spus că ar vota un preşedinte politic, iar 29% ar vota un preşedinte tehnocrat.

Totodată, 34% din respondenţi consideră că preşedintele trebuie să posedă capacitatea de a face impresia unui om încrezător, 28% - să inspire încredere, 25% - să fie prezentabil, 22% - să fie atrăgător, 19% - să vorbească competent, 15% - să fie flexibil, 12% - să fie emotiv. Pentru respondenţi mai puţin importantă este ţinuta candidatului, căci pentru aceasta s-au pronunţat doar 5%.

Aproximativ jumătate din respondenţi consideră că alegerea directă a preşedintelui Moldovei va contribui la soluţionarea problemelor importante (48%), fiecare al cincilea are o opinie inversă (20%), iar 27% din respondenţi consideră că nu se vor produce nici un fel de schimbări.

La întrebarea "Cînd vor avea loc alegerile prezidenţiale din Moldova?" au răspuns 9 din 10 respondenţi, 2% cred că vor avea loc pe 10 noiembrie 2016, iar 5% nu sînt interesaţi de acest subiect.

Sondajul a fost realizat de ADSM în perioada 19-30 septembrie pe un eşantion de 1165 persoane din 79 de localităţi ale RM. Marja de eroare este de +/- 3%.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , președinte , populatia , barbați

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
1076 locuitori

Alcedar este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alcedar, Curătura și Odaia. Satul Alcedar este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 12 km de oraşul Şoldăneşti şi la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Alcedar este atestat pentru prima în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.