16 mai 2016, 10:30 Realitatea moldovenească views 6021
Asigurarea împotriva calamităților naturale ar putea fi obligatorie!
16 mai 2016, 10:30 Realitatea moldovenească views 6021

Asigurarea împotriva calamităților naturale ar putea fi obligatorie!

Asigurarea împotriva calamităților naturale ar putea deveni obligatorie.Ministerul Agriculturii propune crearea Casei Naționale de Asigurări în Agricultură.

Astfel, fermierii ar putea fi constrînși să-și asigure terenurile, aşa cum toţi cetăţenii, de exemplu, sunt obligați să-și cumpere polița de asigurare medicală.

În prezent, asigurarea agricolă este la discreția fermierilor. Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, anul trecut doar două la sută din terenurile agricole și livezi au fost asigurate.

Fermierii susțin că procedura este costisitoare, însă atunci cînd suportă pierderi cer ajutor din partea statului.

Totodată, Ministerul Agriculturii ia în calcul și posibilitatea de a ajunge la o înțelegere cu reprezentanții companiilor de asigurări, pentru ca acestea să perceapă un procent mai mic de la fermierii care îşi vor asigura terenurile agricole împotriva înghețurilor.

PUBLIKA.MD menţionează că, în ultimii ani, în ţara noastră s-au produs tot mai multe calamităţi naturale. Moldova nu a fost ferită de inundaţii, secetă şi nici de îngheţuri. În vara anului 2008, ţara noastră a fost lovită de una din cele mai grave inundaţii din ultimii 70 de ani.

În urma ploilor de acum opt ani, apele rîurilor Nistru şi Prut au ieşit din albie. Au fost inundate zeci de sate şi terenuri agricole, iar mii de oameni au rămas fără adăpost. Ploile puternice s-au abătut peste Moldova şi în vara anului 2010. Atunci, mai multe localităţi din luncile rîurilor Prut şi Nistru au fost inundate. Apa a intrat în casele oamenilor, a distrus terenuri agricole, păşuni şi a înecat animale.

Iar în 2007, Moldova a fost lovită de o secetă severă. Peste 80 la sută din terenurile agricole au fost afectate, iar statul a pierdut atunci peste un miliard de dolari. Seceta a pus stăpînire pe ţara noastră şi în anii 2011, 2012 şi în vara anului trecut.

Nici îngheţurile nu au ocolit ţara noastră. În ultimii ani, acestea au compromis culturile agricole de primăvară, dar şi de toamnă ale fermierilor din mai multe zone ale ţării.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

agricultura , asigurare , fermieri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
618 locuitori

Mihuleni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Mihuleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, amplasat pe malul rîului Ciorna, la o distanță de 4 km de orașul Șoldănești și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 618 oameni. Prima atestare documentară a Mihulenilor datează din anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.