24 iunie 2015, 10:36 Realitatea moldovenească views 6792
Fermierii moldoveni au primit în dar 22 apometre
Foto: facebook.com
24 iunie 2015, 10:36 Realitatea moldovenească views 6792

Fermierii moldoveni au primit în dar 22 apometre

Fondul Provocările Mileniului Moldova a oferit Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Criuleni și Lopatna 22 de contoare mobile de apă care vor fi utilizate de către fermieri pentru irigarea terenurilor agricole. Contoarele au fost procurate din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA și vor completa asistența oferită dezvoltării sectorului de irigare din R. Moldova.

Contoarele sînt ușor de manevrat, datorită faptului că sînt portabile și pot fi mutate de la un teren la altul, în funcție de graficul de irigare. Contoarele mobile de apă reprezintă echipamente moderne utilizate pe larg în sistemele de irigare din lume, dar aplicate pentru prima dată în Republica Moldova la irigarea terenurilor.

Inovația tehnică pe care o prezintă apometrele respective constă în posibilitatea de a se opri automat, imediat ce volumul de apă prevăzut pentru irigarea unui anumit teren a fost atins, oferind astfel posibilitate de a cuantifica și a doza exact debitul de apă necesar culturilor agricole. Datorită apometrelor mobile, fermierii vor plăti exclusiv pentru apa consumată, realizînd economii și excluzînd achitarea eventualelor pierderi de apă din rețeaua de distribuție.

Pînă la finele lunii august curent FPM Moldova va distribui 200 de apometre mobile în valoare de cca 74 000 USD la toate Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) din aria celor 10 sisteme de irigare reconstruite din fondurile Programului Compact. Adițional, AUAI vor fi dotate și cu alte tipuri de echipamente, cum ar fi tractoare, remorci, echipament mic pentru irigare care vor ajuta fermierii la întreținerea sistemelor reabilitate.

Cuvinte cheie:

agricultura , apa , Moldova , fermieri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
129 locuitori

Șicovăț este un sat din cadrul comunei Morenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 129 de oameni. Satul Șicovăț a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.