Mergi spre compartimentul: Copiilor
17 februarie 2016, 11:52 Copiilor views 7713
Iniţiativa de introducere în şcoli disciplina „Dansul popular”
17 februarie 2016, 11:52 Copiilor views 7713

Iniţiativa de introducere în şcoli disciplina „Dansul popular”

Mai mulţi coregrafi din ţară au lansat iniţiativa ca, începînd cu semestrul I al anului de studii 2016–2017, să fie introdusă în școli o nouă disciplină – „Dansul popular".

O scrisoare în acest sens a fost adresată Guvernului, Ministerelor Educaţiei şi Culturii. Documentul a fost elaborat în cadrul Seminarului practic „Folclorul coregrafic – bogăţia neamului", organizat de Uniunea Coregrafilor şi Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „Artico", care a avut loc la Chişinău în perioada 11-14 februarie şi la care au participat 75 de coregrafi din R. Moldova şi România.

Potrivit preşedintelui Uniunii Coregrafilor din Moldova, Antip Ţarălungă, dansul popular este o parte componentă a identităţii noastre naţionale.

„Considerăm că această disciplină educaţional-culturală trebuie să devină obligatorie deoarece, pe lîngă dezvoltarea fizică armonioasă, ar contribui la păstrarea identității noastre culturale. Dansul popular este cartea de vizită a țării noastre. Nici o altă artă nu a reușit sa ne reprezinte în lume atît de frumos și destoinic ca dansul popular. Aceasta ar da posibilitate actualei generaţii şi celor viitoare să se dezvolte multilateral din punct de vedere cultural, estetic, etic, moral şi spiritual, va educa patriotismul, dragostea de pămîntul natal, dragostea faţă de frumos", a afirmat Antip Ţarălungă.

La rîndul său, directorul adjunct al Centrului Republican pentru Copii şi Tineret „Artico", Sergiu Scarlat, a opinat că dansul popular ar putea fi predat în şcoală doar facultativ.

Solicitat de MOLDPRES, şeful Direcţiei învăţămînt preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Valentin Crudu, a afirmat că propunerea de a include acest obiect în şcoală, este în fond o iniţiativă bună. Totodată, el a spus că introducerea unei noi discipline în procesul educaţional necesită acoperire financiară.

„Nu cred că este necesar de a introduce această disciplină ca obligatorie. Elemente ale dansului popular sînt studiate în cadrul obiectului „Muzica". De asemenea, în fiecare raion funcţionează centre de creaţie a copiilor", a specificat Valentin Crudu.

Aliona Strîmbeanu, şef de direcţie la Ministerul Culturii, a menţionat că cercuri coregrafice există în fiecare şcoală şi că este o deschidere în instituţiile de învăţămînt pentru a studia dansul popular.

În prezent, în R. Moldova funcţionează 111 şcoli de arte, care includ disciplina „Dansul popular".

Reamintim că informații exhaustive despre Dansul moldovenesc, Istoria dansului, Stilurile dansului moldovenesc, Muzica moldovenească, Compozitori, Interpreţi și  Formaţii musicale pot fi vizualizate la compartimentul «Muzica» a proiectului moldovenii.md.

 

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Dansuri , scoala , disciplina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1442
Populația:
3044 locuitori

Mileşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Mileşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Nisporeni și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3044 de oameni. Satul Mileşti a fost menționat documentar în anul 1442.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.