Mergi spre compartimentul: Istoria
07 mai 2019, 12:50 Istoria views 20289
A fost oare Moldova ultima cetate a Ordinului Dragonului? (Partea II)
07 mai 2019, 12:50 Istoria views 20289

A fost oare Moldova ultima cetate a Ordinului Dragonului? (Partea II)

Misteriosul Ordin al Dragonului, care a avut un rol foarte important în istoria conspirologică a Europei, a apărut și pe meleagurile noastre. Era și pe timpul Elenei Voloșanca, dar și la începutul sec. ХХ. Și este un mare semn de întrebare: a încetat el oare să mai existe?..

De la Vlad Țepeș la Petru I

Ordinul, care inițial avuse rădăcini ortodoxe, după parcurgerea unui drum întortocheat, revine la origini – în Valahia ortodoxă din timpurile lui Vlad Țepeș. Îți face apariția și în Moldova, parte a lumii moldo-vlahe, altă dată traco-dacice. Diaconul Curițin, adeptul Elenei Voloșanca – fiica lui Ștefan Cel Mare, a scris despre el și Vlad Țepeș, fiind, cum se vede, inițiat în tainele ordinului de către însăși Elena, care cunoștea foarte multe lucruri. După decesul ei, aceste taine au dispărut în neant.

Cum a pătruns acest ordin în Rusia? Odată cu coloniștii germani, ori mai înainte, cu Sofia Paleolog și acoliții ei, dușmanii Elenei Voloșanca? Sau poate, în împărăția Moscovei acest ordin exista încă din timpurile lui Ivan III cel Groaznic? Dacă privim portretele lui Ivan III cel Groaznic și ale lui Sigismund de Luxemburg, vedem că ei se aseamănă izbitor. Ei toți erau dragoni, toți erau groaznici, ca și Vlad Țepeș, care îngrozea lumea cu comportamentul, mentalitatea de ostaș și voința-i supraomenească.

Acest stil comportamental reapare în timpul lui Petru cel Mare, în care iarăși se face simțit firul acestui misterios Ordin al Dragonului. Iacov Brus, marele companion al lui Petru, urmaș al regilor Scoției, a atras adesea atenția rușilor. Pentru simplul fapt că avea în curte un dragon, se spunea că noaptea acesta învie. A mai fost un dragon, care din spusele sătenilor din preajma moșiei sale, noaptea venea în zbor la conacul lui. Misterioasele sale experiențe alchimice, în rezultatul cărora el în miez de vară acoperea iazul cu gheață, biblioteca sa din Moscova – toate acestea atrăgeau atenția și demonstrau că nu este un om obișnuit. Dar principală era legătura acestui om cu cultul dragonului. Fiind celt și descendent al regelui care i-a adăpostit pe templieri după distrugerea lor în Franța, lui, misticului Europei, soarta i-a hărăzit să aducă cunoașterea tainică nu numai în odăile împăratului rus – cel care a creat cel mai mare imperiu din istoria Europei, dar și să educe nobilimea rusă și să o conducă spre fapte mărețe. Ce fel de efecte alchimice erau acestea, cum era acea tradiție, noi nu cunoaștem, dar știm că poziția principală era ocupată acolo de cultul dragonului. Și acest dragon a fost alături de marele reformator Petru în lupte și în căutările spirituale ale căilor de dezvoltare a Rusiei.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
830 locuitori

Sofievca este un sat din cadrul comunei Albota de Sus, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Taraclia și la 173 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 830 de oameni. Satul Sofievca a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.