Mergi spre compartimentul: Istoria
06 aprilie 2015, 15:21 Istoria views 11175
Vă mai amintiţi de această fotografie? Adevărata poveste a
Foto: gandul.info
06 aprilie 2015, 15:21 Istoria views 11175

Vă mai amintiţi de această fotografie? Adevărata poveste a "uriaşului dac" descoperit la Roşia Montană

Cu câţiva ani în urmă fotografia de mai sus a ajuns viral pe internet. Aceasta s-a propagat rapid, în special pe reţeaua de socializare Facebook, şi era însoţită de o poveste incredibilă. Arheologii descoperiseră în 1976 un schelet uriaş, de 10 metri lungime, în zona Roşia Montană. Se povestea, totodată, că uriaşul ar fi fost înmormântat cu o lespede pe care apărea singura inscripţie cunoscută în scrierea dacică veche şi că minerii din zonă ar fi fost torturaţi şi chiar ucişi de Securitate.

Acum însă, misterul scheletului uriaşului de la Roşia Montană a fost elucidat de arheologul Carol Terteci de la Muzeul Judeţean Aurelian Sacerdoteanu din Vâlcea. El a explicat că, în 2010, a participat la săpăturile arheologice realizate într-o localitate din Vâlcea şi că acolo a fost descoperit şi un mormânt ce conţinea trei schelete.

"N-am avut de lucru şi m-am fotografiat alături de mormânt, am pus poza pe Facebook şi după o vreme dau de un <articol> (...) Cineva din lista mea de prieteni îmi luase poza, o trucase, s-a fabricat o poveste şi a fost jucată festa dacomanilor", a declarat Terteci, potrivit Ştirile ProTV.

Adevărata poveste a "uriaşului dac" descoperit la Roşia Montană

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

istoria , dacii , arheologie , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
312 locuitori

Tîrzieni este un sat din cadrul comunei Mălăieşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Orhei și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 312 oameni. Satul Tîrzieni a fost menționat documentar în anul 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.