24 february 2011, 14:48 views 7963
Materiale din compartiment: Photo gallery |

Uscarea şi păstrarea nuielelor cojite

Canapea din salcieCel mai indicat e să folosim pentru împletire nuielele imediat după cojire fiindcă ele sînt mai plastice, însă dacă nu e posibil apoi după fierbere şi cojire, nuielele trebuie uscate în mod natural, inclusiv şi la soare. Ca urmare nuielele obţin o culoare plăcută aurie închisă. Este folosită şi metoda de uscare în încăperi închise la temperatura de 20-25ºC timp de cîteva zile. După uscarea suficientă nuielele se depozitează după categorii în şoproane împletite şi aerisite pe suporturi, care permit pătrunderea aerului. Pentru o uscare cît mai bună snopii de nuiele se aşează în picioare sub formă romboidală. Şoproanele pentru păstrarea nuielelor de obicei sînt împletite din nuiele groase (sau din plase de sîrmă), care sînt construite pe carcase de lemn, acoperite cu ardezie ş. a., pereţii dinăuntru sînt căptuşiţi cu rogojini confecţionate din papură, ca să permită aerisirea şi să împiedice pătrunderea umezelii. Astfel de şoproane bine aerisite sînt binevenite şi pentru depozitarea obiectelor gata împletite. În gospodăriile ţărăneşti, unde se produc puţine obiecte, împletirea are loc îndată după cojire şi sortare după calitate.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
512 locuitori

Cealîc este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cealîc, Samurza și Cortenul Nou. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Taraclia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 512 oameni. Satul Cealîc a fost întemeiat în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.