01 december 2011, 09:56 views 30311

Sfaturi pentru turiști

Nelly_foto

Am decis să oferim celor dornici de călătorii în adîncul Moldovei cîteva sfaturi. Am reieşit din cîteva premize: drumurile lăturalnice departe de şoselele de bază, particularităţile climaterice şi anotimpul, relieful localităţii, necesităţile fiziologice ale omului, deprinderile dumneavoastră, starea surselor de apă, accidentele. Încercăm să vă ajutăm, ca pornindu-vă în călătorie, să nu întîlniţi dificultăţi, să puteţi primi plăcere, descoperind ceva nou şi să vă întoarceţi bine sănătoşi acasă.

  • Plecaţi la drum cu un mijloc de transport verificat şi care funcţionează, care să poată merge pe drumurile de ţară, cu destui cai şi cu suspensia înaltă, care e utilat cu ventilaţie sau cu sistem de condiţionare.  
  • Componenţa grupului trebuie să fie omogenă în ce priveşte condiţia fizică a membrilor ei.
  • Dacă vă adînciţi într-un teritoriu necunoscut, încercaţi să rămîneţi împreună în zona vizibilităţii şi întotdeauna aşteptaţi-i pe cei care rămîn în urmă.
  • Alegeţi o persoană care are experienţa călătoriilor − şef de grup.
  • Luaţi neapărat o trusă medicală de prim ajutor cu tot ce este mai necesar. (analgezice, medicamente pentru dereglările intestinale, bandaje, iod, plasture bactericid, cordon hemostatic).
  • Trebuie să aveţi o rezervă de cel puţin 1 litru de apă. În nici un caz nu luaţi apă gazată sau dulce. Sucurile, ceaiul, cafeaua pot doar întregi setul dumneavoastră.
  • Nu luaţi cu dvs. multă hrană şi în nici un caz nu luaţi ceva care ar putea să se altereze. Produsele trebuie să fie uşor digerabile şi nu foarte grase. Nu mîncaţi nimic din ce v-ar putea provoca setea.
  • Încă o condiţie obligatorie – ceva pe cap pentru fiecare membru al grupului, de dorit alb sau de culori deschise. Doamnele sau domnişoarele trebuie să ia în călătorie la fel şi o basma şi o fustă uşoară (nu mini), asta în cazul, în care aveţi intenţia să vizitaţi mănăstiri sau biserici pe traseul dumneavoastră turistic.
  • Încălţămintea trebuie să fie neapărat sportivă − adidaşi sau pantofi de cauciuc cu reţea ca să nu alunecaţi. Aceasta este una dintre condiţiile obligatorii pentru orice excursie sau marş turistic, din motivul că chiar pe trenuri drepte veţi avea de parcurs anumite obstacole pietroase, să mergeţi pe cărări înguste. Traseul de-a lungul Nistrului poate fi considerat de munte (Ţipova, Saharna, Călărăşeuca ş.a.).
  • E de dorit să aveţi o lanternă mică şi un briceag.
  • În cazul în care călătoriţi vara, străduiţi-vă să plecaţi cît mai devreme, ca să parcurgeţi o parte din traseu pînă la amiază, apoi faceţi un popas la un loc umbros şi aşteptaţi să treacă arşiţa, plimbîndu-vă prin împrejurimile de lîngă locul popasului. La temperaturi mai înalte de 30  continuaţi-vă drumul nu mai devreme de orele 15-16 după amiază.
  • Trebuie să aveţi la Dumneavoastră celularele. Introduceţi în memoria acestora numerele de telefon ale tuturor membrilor excursiei. Acest lucru vă va permite să economisiţi timpul şi să evitaţi accidentele.
  • Nu vă certaţi în timpul drumeţiei, încercaţi să vă pătrundeţi de ceea ce vedeţi, evitaţi disputele, care ar putea provoca certuri, fiţi atenţi unii faţă de alţii.
  • Luaţi neapărat în călătorie o hartă turistică şi harta automobilistului.
  • Nu lăsaţi ruguri nestinse în locurile de popas.
  • Dacă v-a rămas mîncare, scoateţi-o din ambalaje şi puneţi-o grijuliu sub un copac. Animalele din pădure vă vor fi foarte recunoscătoare. Şi ultimul sfat-doleanţă. Un turist adevărat nu lasă în urma sa gunoaie, el va strînge neapărat sacoşele, sticlele, cutiile de conserve, resturile de hîrtie, mucurile de ţigară şi să le ia cu ei, pentru a le arunca apoi în cel mai apropiat container de gunoi. A nu pîngări minunata noastră natură – este acel minim, pe care fiecare dintre noi trebuie să fie capabil să-l facă.

Vă dorim călătorii plăcute şi mai ales impresionante.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
462 locuitori

Broșteni este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Broșteni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîbnița și la 132 km de Chișinău. Conform datelor anului 2011 populația satului constituia 462 de oameni. Satul Broșteni a fost menționat documentar în anul 1856.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.